Duže od četvrt stoljeća, glumačka diva patila je za kolegom – oženjenim alkoholičarom!

“Kako mogu snimati film sa ženom koja ima prljave nokte, sumnjive je seksualnosti i nosi hlače?” negodujući je upitao producente Spencer Tracy kad su mu rekli da će mu partnerica u filmu “Žena godine” biti Katharine Hepburn. Slobodoumna glumica koščata pjegavog lica i neukrotive kovrčave kose bila je, naime, sušta suprotnost glamuroznim divama s kakvima je običavao raditi. Šarmom i osebujnim smislom za humor, vrlo brzo je rastopila Tracyjeve predrasude. Kad su se prvi put sreli na setu, visoka žena odmjerila ga je od glave do pete, posprdno mu dobacivši da je prenizak za nju. “Ne brinite, već ću ja vas svesti na pravu visinu!”, odbrusio joj je. Bio je to početak ljubavne priče koja će trajati duže od četvrt stoljeća te glumici donijeti mnogo suza.

Tracy je, naime, bio oženjen kolegicom Louise Treadwell, s kojim je imao dvoje djece. Bio je to nesretan brak, a kako se na rastavu u to vrijeme gledalo prijekim okom, utjehu je tražio u piću i bordelima. Kad se spetljao sa sedam godina mlađom Katharine, ljudi su bili zbunjeni. Za vezu, koju su pokušavali skriti od javnosti, znali su svi u Hollywoodu, ali nikome nije bilo jasno što jedna samosvjesna, ambiciozna mlada dama vidi u oženjenom alkoholičaru. Drska i odrješita kad je od producenata tražila veće honorare, privatno je bila krhka i spremna na neshvatljive ustupke. Na snimanjima je uvijek bila uz dragoga, češljala ga, brisala mu lice, masirala sljepoočnice… Dok je kolegama sa seta prepričavao barske anegdote, sklupčana bi sjedila do njegovih nogu, promatrajući ga poput zadivljene djevojčice. Nerijetko je noći provodila pred vratima Tracyjeve hotelske sobe, gdje se ovaj opijao do besvijesti: zaključao bi vrata te uživao u druženju s bocama viskija, ne dopuštajući nikome da uđe. Jednom, kad je zaboravio zaključati vrata, pronašla ga je kako onesviješten leži u vlastitom izmetu. Umjesto da pobjegne glavom bez obzira, oprala ga je, položila u krevet i grlila čitavu noć. Premda je Tracy bio lud za Katharine, ovisnost je bila jača. Jednog jutra, nakon što su popili kavu, doživio je srčani udar i srušio se na pod. Izbezumljena žena uzalud ga je pokušavala oživjeti.

Nakon Tracyjeve smrti, povukla se na obiteljsko imanje u Fenwicku. Luda od tuge, jednom je prilikom telefonirala glumčevoj udovici. “Nas dvije možemo biti prijateljice. Ti si ga poznavala na početku, a ja na kraju”, promucala je kroz suze. Louise joj je ledenim glasom odvratila: “Ne bih rekla. Znaš, bila sam uvjerena da si ti samo glasina”. Katharine je to strahovito zaboljelo – htjela je da svi, pa i Tracyjeva supruga, priznaju da je bila važan dio njegova života. Nikad ga nije zaboravila. Nakon što je 1980. dobila Oscara za životno djelo, prisjetila se čovjeka s kojim je provela najbolje i najgore godine. “Naš odnos nije bio veza”, sjetno je rekla. “Veza su djeca i brak. Ono što smo mi imali bila je čista ljubav, lišena egoizma”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari