Drevni ljubavni običaji, 3. dio: Čedni zaručnici i pretile udavače

Običaji vezani za udvaranje, brak i suživot uvelike se razlikuju u pojedinim zemljama. Već smo pisali o plemenu koje mladencima zabranjuje korištenje zahoda te onome koje organizira seksualne orgije za udavače; o jabukama natopljenim znojem koje udvarači poklanjaju objektima svoje žudnje u ruralnoj Australiji, o kineskim mladenkama koje moraju plakati mjesec dana prije vjenčanja te onima škotskim, koje bližnji uranjaju u katran i perje… Za vas smo odabrali još dva stara običaja, uistinu osebujna:

Daska čednosti

Pod nazivom “bundling” odnosno “tarryng” krije se neobična tradicija kolonijalne Engleske i Amerike koja je mladim ljubavnicima omogućavala da, pod nadzorom roditelja, provedu noć u istom krevetu. Ovaj rašireni oblik udvaranja budućim je supružnicima trebao omogućiti intimnost bez tjelesnog dodira. Evo kako je stvar funkcionirala: momka i djevojku umotali bi u debele deke – svakog u svoju – a potom bi, da im izbiju neke čudne ideje iz glave, između njih stavili debelu dasku. Par bi potom slobodno smio pričati i upoznavati se čitavu noć. Za slučaj da se požele upoznati i u biblijskom smislu, pred vratima je dežurala revna rodbina, koja bi umarširala u sobu na najmanji nepriličan zvuk. Paranoičniji roditelji o dasku su znali okačiti izdajničke zvončiće. Ova praksa s vremenom je izumrla, možda zato što je predstavljala veliku gnjavažu… Ili su pak nestašni mladenci uspijevali pronaći način da zaobiđu onu dasku?

Farme debelih udavača

Ako zbog celulitičnih bedara, dvostrukog podbratka i trbušine nalik na onu Budinu ne uspijevate upecati frajera, preselite se u Mauretaniju – cure vašeg kalibra ondje se plaćaju suhim zlatom. Kako bi pokazali svoju moć i status, tamošnji muškarci žene se isključivo debelim ženama (onima žgoljavim moraju se zadovoljiti siromasi). Zvuči kao raj za buce, zar ne? Pa, ne. U ritualu koji se naziva “leblouh”, djevojčice stare između pet i dvanaest godina šalju se na tzv. “Farme masti”, gdje ih prisilno hrane tisućama kalorija kako bi što prije poprimile figuru “Michelinove” maskote. Na tim mjestima zabavno je koliko i u koncentracijskim logorima: stražari prate svaki korak nesretnica, a ako im ostane koji zalogaj na tanjuru, čekaju ih teške batine!


Piše: Lucija Kapural

 

Komentari