Drevni ljubavni običaji, 2. dio: Grupnjaci, psovke, katran i perje

Skidanje podvezice zubima, bacanje buketa ili jabuke preko krova, zajedničko rezanje torte, vješanje limenki na automobil mladenaca… Svadbeni običaji variraju od zemlje do zemlje, a za vas smo odabrali tri uistinu neobična. Nastali su prije više stotina godina, ali se i danas javljaju, napose u ruralnim krajevima.

 Dame biraju: Plemenski seks maraton

Pripadnici kambodžanskog plemena Kerung od davnina njeguju svadbene običaje od kojih bi se većini katoličkih svećenika digla kosa na glavi. Umjesto s vječnim prokletstvom, tamošnja raja predbračni seks povezuje sa zdravljem i, zamislite, srećom. Čim djevojka uđe u pubertet, roditelji joj grade udoban šator ukrašen perlicama i šarenim zastavama. Namjena ovoga zdanja jest isključivo seks, i to u velikim količinama. Djevojčin je zadatak spavati sa što više mladića, ponekad i desetak u jednoj večeri, dok ne pronađe onoga za kojeg se želi udati i skine se s roditeljske grbače. Zvuči zabavno, zar ne? Možda, ali je potrebno itekako mudro odabrati. Ako se cura, primjerice, opredijeli za kakvog nasilnika ili škrca, morat će ga trpjeti do kraja života. Razvod je, naime, u ovom plemenu neprihvatljiv.

Tko psuje, zlo ne misli 


Ako vjenčanja doživljavate kao parade kiča, ako vas nerviraju čestitke s najljepšim željama i licemjerni osmjesi na licima uzvanika, zaputite se u Južnoafričku Republiku! U mnogim krajevima te zemlje i danas je raširen svadbeni običaj koji iskrenost, i to onu brutalnu, stavlja u prvi plan. Evo kako stvar funkcionira: s jedne strane stola sjednu mlada i njena obitelj, a s druge mladoženja i njegovi. Nakon čašice-dvije za hrabrost, kreću sočne uvrede. “Nisi dovoljno dobra za mog sina!” obratit će se svekrva novopečenoj snahi. Djevojčina majka skočit će u obranu kćeri: “A što se ti, babuskaro, javljaš? Kao da svima nije jasno da je tvoj klipan običan lovac na miraz!” Na tom mjestu u diskusiju će se uključiti mladoženja. “Budi sretna da sam je htio oženiti! Svi znamo da ih je imala stotine prije mene!” poklopit će punicu. Ni njen muž neće sjediti šutke: “Ako je naša kći bila dobra tolikima, što ne bi i tebi?” odbrusit će zetu. U svakom sljedećem krugu, uvrede postaju sve teže, a glasovi sve povišeniji. Ponekad polete i čaše. Ovdje se, međutim, radi o folkloru a ne o zbiljskoj mržnji. Jednom kad verbalni rafali utihnu, mladoženjin otac podiže pehar, a potom svi ispijaju iz njega. Funkcija ovog rituala je pragmatična: nakon što je ispucala sve zamjerke, rodbina mladenaca više se ne bi trebala petljati u život para.

Priprema za bračnu patnju

Djevojačka večer u Škotskoj zabavna je za sve djevojke – osim same mladenke. Noć prije vjenčanja, prijateljice je od glave do pete urone u smjesu kiselog mlijeka, krepane ribe, katrana i perja, da bi je potom onako smrdljivu odvele na piće. Bit ove vjekovne tradicije, poznate pod nazivom “ocrnjivanje mlade”, jest pripremiti buduću suprugu za sve nedaće, poniženja i probleme koji je čekaju u braku. Biti usidjelica okružena mačkama odjednom nam zvuči silno privlačno…

Piše: Lucija Kapural

Komentari