Drevni kineski napici: Jeste li za vino od malih miševa?

Kinezi su pragmatičan narod. Sve što hoda, puže, gmiže ili leti za njih je dovoljno dobro za pojesti – ponekad uz prilog od koronavirusa – ili, kao što ćete doznati iz narednih redaka, popiti. Za vas smo odabrali dva recepta koja datiraju iz davnina. Upozorenje: ako imate osjetljiv želudac, preskočite naredne retke!

Ciju-ciju vino

Oni koji su mislili da je “mirogojček” najodurnija stvar koja se može naći u čaši zacijelo nikad nisu probali vino od beba miševa, tradicionalni kineski napitak. Evo recepta za ovaj tekući horror: uzmite dvadesetak živih beba miševa (ne smiju biti stariji od tri dana ako ne želite da u vašem piću pliva dlaka), utopite ih u rižinom vinu, a potom ih pustite da godinu dana fermentiraju na tamnome mjestu, kakvo je i vaša duša. Piće je, istinabog, užasnog mirisa i još goreg okusa, ali navodno liječi gotovo sve boleštine kojih se možete sjetiti, od prehlade, preko astme i akni do ciroze jetre (koju, pretpostavljamo, prethodno uzrokuje). Nakon dvije čašice, vidjet ćete duplo, nakon tri ćete pjevati domoljubne pjesme grleći se s potpunim strancima, a četiri bi vas trebale oboriti pod stol. Nismo sigurni treba li progutati i mišiće na dnu boce da bi “eliksir zdravlja” djelovao, ali ne želimo to ni istražiti.

Liker od tri guštera


U kineskim selima, u kojima se ovo piće priprema, izreka “manje je više” ne vrijedi. Za njih je više više – zašto ubaciti samo jednog guštera u liker ako možeš tri? Evo o čemu se radi: u tim krajevima vjeruju da gušteri, napose oni “marke” geko, posjeduju moćnu energiju, takozvani Chi. Dakle, što više tih beštija uspijete nagurati u bocu, više ćete Chija apsorbirati dok se opijate. Blagodatima likera od tri guštera tu nije kraj – osim što sadrži puno ginsenga, koji je jako zdrav, navodno liječi kratkovidnost i štiti od zlih duhova. Mi bismo radije bili ćoravi kao šišmiš i družili se s Belzebubima nego posrkali ovu gadariju!

Piše: Lucija Kapural

Komentari