Drevni (i odvratni) ljubavni običaji: Urin, znoj i suze

Ljubavni i svadbeni običaji uvelike se razlikuju od zemlje do zemlje. Neki su bolni, neki smiješni, a neki jednostavno bizarni. Za vas smo odabrali tri koja su nastala u drevnoj prošlosti ali, nažalost, ne pokazuju znakove posustajanja:

Tri dana agonije

Za većinu ljudi, medeni mjesec predstavlja veselo prepuštanje seksu. Za pripadnike plemena Tidong u sjevernom Borneu, to je vrijeme teške patnje. Drevni običaji, naime, mladencima strogo zabranjuju korištenje nužnika tri dana i tri noći nakon obreda! Kako ne bi “varali” i udovoljili zovu prirode, njihova obitelj na smjene čuva nusprostorije, a sam par je pod strogom prismotrom. Navodno postoje neke bobice koje siroti mladenci zobaju kako bi odložili fiziološke potrebe i umanjili sveopći jad i čemer, ali nismo uspjeli doznati koliko su i jesu li uopće efikasne. Zašto, pobogu, to čine? Ovaj bizarni običaj mladencima bi trebao osigurati dug i sretan život pun potomaka, ali im češće osigurava urološke smetnje.

Ja sam tvoj, uzmi moj znoj!

Za oko vam je zapela krasna djeva ali ne znate kako joj iskazati svoje osjećaje? Buket crvenih ruža u većini bi zemalja trebao odraditi taj posao umjesto vas. U ruralnim krajevima Australije, međutim, vrijedi ponešto drugačiji koncept romantike. Umjesto cvijeća, čokoladnih bombona ili nakita, tamošnji udvarači objektima svoje žudnje poklanjaju jabuku garniranu – znojem ispod pazuha! U njihovim očima, ova gesta simbolizira naklonost i bliskost. U našima je jednostavno odvratna.


Plači, manje ćeš pišati!

Jeste li tip osobe koja plače na svadbama? U Kini je svaka žena taj tip! Prema tradiciji, koja i danas živi na selima, od mladenke se zahtijeva da plače svakog jutra, u razdoblju od trideset dana prije vjenčanja! U ovome neobičnom ritualu moraju joj se pridružiti svi ženski članovi obitelji, a korištenje nedopuštenih sredstava, poput glavice luka, strogo se kažnjava. Nakon što isplače što je imala za isplakati, od žene se očekuje da u braku bude nasmiješena, te da ne kvoca mužu ako joj štogod nije po volji. Posljednja, kraljevska tužbalica pada na sam dan vjenčanja: mlada mora otpjevati tužnu pjesmu o gubitku djevičanstva!

Piše: Lucija Kapural

Komentari