Drevni havajski mit: Bog koji krekeće i leteća vagina

Drevna pučka vjerovanja katkad su bremenita simbolikom, a katkad jednostavno trknuta. Za razliku od priča koje danas pričamo djeci prije spavanja, u njima ne manjka krvavih i seksualno eksplicitnih sadržaja. Najbolji primjer je božica plodnosti i čarobnjaštva Kapo, koju su štovali starosjedioci Havaja. Nazivali su je “Kohe-Kohe-Lele”, što bi se moglo prevesti kao “Ona s lutajućom vaginom”.

O njoj su se raspredale brojne legende, a ona najpopularnija počinje u trenutku kad je Kamapua’a, kolega bog plodnosti koji je dijelom bio čovjek a dijelom žaba krastača, pokušao obljubiti Kapoinu mlađu sestru Pele, lijepu poput sunca koje se rađa za planinom. Premda se radilo o besmrtniku, ova nije mogla prijeći preko njegova nakaznog fizikusa. Osjetivši Kamapua’aov ljigavi žablji krak na svojoj baršunastoj koži, sirotica je počela vrištati kao da je svi vrazi gone. Začuvši njene vapaje, Kapo je iz ruku ispustila čarobni napitak na kojem je bila radila te pohitala sestrici upomoć.

Kako je Kamapua’a imao snagu bika, bila je prisiljena posegnuti za svojim tajnim oružjem – vaginom. Ne, nije mu se podala umjesto sestre, nego je jednom rukom podigla svoju hula suknju, a drugom iščupala vlastito spolovilo. Njena krilata božanska vagina u lebdjela je oko seksualnog napasnika, a ovaj ju je, posve zaslijepljen požudom, počeo proganjati. Trčao je za njom do kraja zemlje, a tada je pica naglo aterirala, stvorivši krater Kohelepelepe. Sestra je tako spašena, vagina (koja je valjda imala ugrađen GPS) vratila se vlasnici, a zli Kamapua’a je izgubio razum te zauvijek zurio u dubinu kratera, naizmjence plačući i krekećući. Ako ovo nije poučna priča, ne znamo što jest!

Piše: Lucija Kapural


Komentari