Dresiraj pticu, uništi podmornicu!

U Prvome svjetskom ratu pojavilo se novo, zastrašujuće oružje koje je sijalo smrt na moru – podmornica. Kako radar još nije bio izumljen, engleski operativci su, u pokušaju da stanu na kraj nevidljivom neprijatelju, upregnuli maštu do krajnjih granica.

Prvi pokušaji nisu bili osobito sofisticirani. Ideja da se posebno obučeni mornari otisnu na pučinu s velikim čekićima u rukama i traže neprijateljske periskope kako bi ih smrskali odbačena je kao ne osobito promišljena. Sljedeći prijedlog dočekan je pak s velikim zanimanjem. Netko je, naime, pomislio kako je treniranje galebova da traže neprijateljske podmornice sjajna ideja. Pernati špijuni imali bi zadatak locirati periskop, sletjeti na njega te ga onesposobiti na način da na njemu obave veliku nuždu. To bi posadu podmornice natjeralo da izroni na površinu i očisti izmet, nakon čega bi bili vidljivi okolnim brodovima.

Testiranje ideje prepušteno je stanovitom Thomasu Millsu, koji se u slobodno vrijeme bavio izradom maketa. Mills je u svome dvorištu izradio vrlo uvjerljiv model podmornice, a na lažni periskop svako je jutro stavljao hranu i tako vježbao galebove da slijeću na njega. Zanimljivo, kad su galebovi napokon poslani na more, njihova želja da se odmore na periskopima neprijateljskih podmornica iznenada je splasnula. Tko zna, možda to ima neke veze s činjenicom da na njima nije bilo hrane…

Piše: Lucija Kapural


Komentari