Dokazuje li priča ove žene da prošli životi doista postoje?

Prije devedeset godina, nevjerojatna priča Indijke Shanti Devi (1926. – 1987.) čak je i najokorjelije skeptike nagnala na to da se zapitaju postoji li nešto poput reinkarnacije. U prosincu 1930., nekoliko dana nakon svoga četvrtog rođendana, Shanti je, ničim izazvana, roditeljima rekla da je nekoć živjela u gradu Muttri (današnja Mathura) i da je bila majka troje djece koja je umrla pri porodu. “Zvala sam se Ludgi. U to sam sigurna kao što sam sigurna da je nebo plavo a voda mokra”, ustvrdila je s nepokolebljivim, neobično odraslim izrazom lica. Roditelji su bili sumnjičavi prema njenim tvrdnjama, otpisavši ih kao plod dječje mašte, ali mala je bila uporna. Iz dana u dan, ponavljala je svoju pjesmu: Ludgi, Muttra, djeca. Kako im nije dala disati, gospodin i gospođa Devi odlučili su istražiti priču. Došli su do fascinantnog otkrića!

Pokazalo se da je u Muttri doista živjela žena po imenu Ludgi, koja je u teškim mukama umrla pri porodu. Kad su curicu doveli u grad, smjesta je pronašla pokojničinu kuću te prepoznala svog supruga i djecu iz prethodnog života!

Priča je obišla čitavu Indiju, privukavši pažnju narodnog vođe Mahatme Ganhdija. Ovaj je oformio posebnu komisiju koja je trebala provjeriti istinitost djevojčičinih navoda. Premda nikad nije donesen službeni zaključak, malena je ispitivačima ispričala na stotine detalja iz života pokojne Ludgi, koji su bili poznati samo njenim najbližima!

Piše: Lucija Kapural


Komentari