Dobrodošli u pakao: Kuhanje u katranu, užarene pile i vječna žeđ

Većina religija poznaje neku vrstu pakla, a međusobno se često natječu u slikovitim opisima muka koje ondje čekaju nepopravljive grešnike. Dok se neki lajtmotivi ponavljaju – prženje u vatrici, guljenje kože, utapanje – određene ideje uistinu su maštovite i osebujne. Evo nekoliko primjera!

Polagano krčkanje

U mongolskom šamanizmu, princ podzemlja Erkil Kan sudi dušama umrlih, strogo ali pravedno. Ako su im loša djela brojnija od dobrih, šalje ih u Kasirgan, pakao u kojem se polagano kuhaju u katranu. Najgori grešnici ondje se krčkaju zauvijek, dok oni koji su barem nešto dobro napravili za života mogu postepeno isplivati iz katrana. Ovi drugi imaju svojevrsni “joker zovi”: ako se osoba kojoj su napravili dobro djelo nalazi u raju, mogu k njoj poslati duha s molbom za pomoć te se, nakon što ova da suglasnost, mogu puno brže izvući iz katrana.

Pili, gnječi, drobi!


U tibetanskom budizmu, Pakao crnih niti je rezerviran za klevetnike, nepopravljive lažljivce i ljude koji loše postupaju prema roditeljima. Grešnici se označavaju crnim crtama, po kojima ih demoni režu užarenim pilama. Ako je osoba zgriješila na drugi način, za nju postoji još šesnaest vrsta pakla, osam hladnih i osam vrelih, a njihova imena zvučna su i lako pamtljiva. Pakao drobljenja je, primjerice, rezerviran za one koji su bili okrutni prema životinjama, dok kradljivce čeka deluxe smještaj u Paklu gnječenja.

Najdublji dio podzemlja

Prema starogrčkoj mitologiji, život nakon života bio je sve samo ne piknik. Podzemnim svijetom, Hadom, upravlja nesimpatični momak koji se također zove Had, i to u pratnji troglava, nakaznog psa Kerbera. Podzemlje, kojim teku rijeke ljupkih naziva Rijeka boli (Aheront), Rijeka jadikovanja (Kokit), Rijeka vatre (Flageton), Rijeka mržnje (Stiks) i Rijeka hlanoće (Eridan), podijeljeno je na tri dijela, Asfodel, Elizij i Tartar, a u potonji doista ne želite otići. Riječ je, naime, o dubokome, tamnom prostoru pod zemljom, koji je ponikao iz prvobitnog kaosa. Ondje smještaj nalaze najteži grešnici. Najpoznatiji stanovnik Tartara je Tantal, koji je za ubojstvo sina kažnjen na jednostavan no vrlo efikasan način: mora sjediti pored probranih delicija koje ne može pojesti i bistre, hladne vode koju ne može popiti, trpeći tako strahovitu glad i žeđ. Dobra vijest: ovaj pakao nije vječan za sve! Grešnici svake godine imaju priliku otići do obale jezera te ondje zamoliti za oprost ljude o koje su se ogriješili. Ako im žrtve oproste, čeka ih je izbavljenje; ako su pak od onih koji se dugo dure, rijeke odnose grešnike nazad u mjesto boli, Tartar.

Piše: Lucija Kapural

Komentari