Dobrodošli u ledeni pakao: Gdje je izmjerena najniža temperatura u povijesti?

Čim se temperatura počne spuštati ispod ništice, padate u duboku depresiju? Pogled na snježne pahulje u vama ne pobuđuje djetinje veselje nego asocijaciju na hunjavicu i ozebline te želju da se zavučete pod poplun i odspavate do ožujka? Svake zime svečano se zaklinjete da ćete emigrirati na Bahame? Mjesta na našoj listi za vas će biti sinonim za pakao – ondje su, naime, izmjerene najniže temperature u povijesti!

International Falls, Minnesotta

Slikoviti gradić u Minnesotti redovito ćete naći na popisima najhladnijih gradova u kontinentalnom dijelu Amerike, što mu je priskrbilo duhoviti nadimak “Icebox of the Nation” iliti “Frižider nacije”. Od početka prosinca do kraja veljače, grad je okovan snijegom i ledom a, da stvar bude gora, učestali vjetrovi ubijaju u vama i ono malo volje za životom što vam je preostalo. Njegovih sedam tisuća duša 2011. je preživjelo temperaturu kakva nije zabilježena od davne 1967. godine- cvokotavih četrdeset stupnjeva ispod ništice! Podno grijanje uobičajena je stvar u većini domova, a ne biste se trebali iznenaditi ni ako na ulicama zateknete ekipu sa skijaškim maskama na licima.

Snag, Kanada


Ako nikad niste čuli za Snag, ne gubite vrijeme tražeći ga na karti – riječ je o kanadskoj selendri koja udomljava samo desetak stanovnika. Nekoć, u vrijeme kad je ondje bio smješten vojni aerodrom, lokalni trgovci krznima imali su pune ruke posla: po barakama je spavalo pedesetak pripadnika zrakoplovnih snaga, koji su “suhim zlatom” plaćali tople bunde od oderanih živina. Aerodrom je koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća zatvoren, budući da na temperaturama koje su znale pasti do trideset, četrdeset stupnjeva ispod ništice doista nije bilo lako živjeti i raditi. Rekord za sada stoji na minus 63 Celzijeva stupnja, a postavljen je 1947. godine. Meteorolog koji je izmjerio tu grozotu jedva je ustanovio točne podatke, budući da je živa otišla daleko ispod minimalne granice označene na termometru. Beskoristan podatak: na tako niskim temperaturama moguće je čuti ljudski glas na udaljenosti od šest i pol kilometara, a para koju proizvodimo prilikom izdisanja u zraku ostaje nevjerojatnih petnaest minuta!

Jakutsk, Sibir

Ako postoji područje koje s punim pravom može nositi naziv “ledeni pakao”, onda je to zacijelo Sibir. Osobito gadno je u Jakutiji, regiji kojoj su ekstremna subarktička klima i nekadašnji radni logori priskrbili ljupki nadimak “Staljinov prsten smrti”. U njezinu glavnom gradu, luci Jakutsku na rijeci Leni (na slici!), prosječna temperatura tijekom dugih zimskih mjeseci spušta se do pedeset stupnjeva ispod ništice. Rekord je postavljen 5. veljače 1891. godine, kad se živa u termometru spustila na neljudskih minus 64.4 Celzijeva stupnja! Ne treba stoga čuditi da tamošnji živalj tamani votku kao vodu, a automobile ostavlja upaljene po čitav dan, kako se ne bi zaledili. Kako je tlo vječno zaleđeno, kuće se grade na specijalnim stupovima od armiranog betona. Ako vas put nanese u Jakutsk, ljubazni domaćini upozorit će vas da na ulicu ne izlazite s naočalama na nosu: na takvim temperaturama, okviri će vam se zalijepiti za kožu!

Stanica Vostock, Antarktika

Premda peti po veličini, Antarktika je jedini ljudima nenaseljeni kontinent na Zemlji. Ako znamo da je riječ o mjestu klimatskih ekstrema, tome se ne treba čuditi – prosječna godišnja temperatura iznosi nehumanih minus 55 Celzijevih stupnjeva; tijekom zime, koja traje od ožujka do rujna, sunčeve zrake ne prodiru na zemlju a tama obavija ledenu antarktičku gromadu; ljeti, od rujna do ožujka, sunce je pak vječito na horizontu; nad kontinentom je visok atmosferski tlak, pa prema obalama neprekidno pušu vjetrovi koji dosežu brzinu od 320 kilometara na sat… A čak 98 posto površine ovoga neobičnog “planeta” okovano je ledom, čija prosječna debljina iznosi dva i pol kilometra! Godine 1983., u ruskoj istraživačkoj postaji Vostok registrirano je minus 89.2 Celzijevih stupnjeva. Rekord je potučen 2010. godine, kad je uređaj pokazao minus 94.7 Celzijevih stupnjeva, što je najniža temperatura ikada izmjerena u slobodnoj prirodi na Zemlji!

Piše: Lucija Kapural

Komentari