Dobrodošli u Compton: Droga, bande i gangsta rap

Dugo je držao rekord kao vodeći grad po broju ubojstava u Sjedinjenim Državama, a i danas je pri vrhu kriminalne statistike zemlje. Na mjestu gdje su krvavi sukobi bandi bili svakodnevica, rođen je jedan od najkontroverznijih pravaca moderne glazbe, gangsta rap. Donosimo zanimljivosti iz povijesti Comptona, kalifornijskoga grada koji je među lokalcima, mahom crncima i Latinoamerikancima iz radničke klase, poznat pod nadimkom “Hub City”!

1. Davne 1867. godine, skupina naseljenika predvođena Griffithom Comptonom na ovom je području odlučila graditi bolji život. Iscrpljeni jalovom potragom za zlatom, odlučili su se baciti na poljoprivredu, a svoj novi dom su, u čast vođi, nazvali Comptonville. Budući da je u susjednom okrugu postojao grad s istim imenom, skratili su ga u Compton.

2. Reputaciju prijestolnice kriminala stekao je osamdesetih godina prošlog stoljeća, kad su sukobi između bandi “Bloods” i “Crips” bili na vrhuncu. U ratovima oko droge i teritorija često su stradavali nedužni prolaznici, pa su roditelji držali djecu u kućnom pritvoru, puštajući ih samo u školu i nazad. Smanjenju broja ubojstava doprinijelo je primirje između bandi, ali i program “Gifts for Guns”: na inicijativu šerifovog ureda, građanima se dijelilo po sto dolara za svaki komad oružja koji bi predali policiji.

3. U takvom okružju, rođen je gangsta rap, glazbeni pravac koji je progovarao o nasilju viđenom na ulicama te o policijskoj brutalnosti i rasizmu. Rodonačelnicima žanra smatraju se comptonske grupe “Most Wanted” i “N.W.A”. Film “Straight Outta Compton” iz 2015. vjeran je prikaz uspona i raspada potonje glazbene senzacije. Priča o grupi “N.W.A.” (kratica od “Niggaz Wit Attitudes”, odnosno “crnje sa stavom”), započinje 1986. Član “Cripsa” Eazy-E te je godine, s lovom koju je zaradio dilanjem droge, osnovao diskografsku kuću znakovitog naziva “Ruthless Records”. Za nju su potpisali talentirani rapperi Dr. Dre, DJ Yella, MC Ren i Ice Cube, s kojima je osnovao ono o čemu će se uskoro pisati kao o “najopasnijem bendu Amerike”. Debitantskim albumom “Straight Outta Compton”, momci su zgrozili dio javnosti. Zbog psovki, glorifikacije nasilja, ponižavanja žena i vrijeđanja organa reda i zakona, većina radio-stanica u zemlji ih je šikanirala. Kako je ono zabranjeno obično najslađe, među publikom su stekli kultni status: album je, samo u Americi, prodan u više od deset milijuna primjeraka. Unatoč uspjesima, grupa se raspala nakon pet godina, budući da su se članovi međusobno “zakrvili”. Dojučerašnji prijatelji pljuvali su jedni druge na samostalnim albumima, a pomirili su se tek nakon što je Eazy-E obolio od AIDS-a. Film završava tužnom scenom okupljanja oko njegova bolesničkoj kreveta. Zanimljivo, Ice Cubea je portretirao njegov sin O’ Shea Jackson, koji je jedva prošao na audiciji!

4. U gradu je snimljeno nekoliko nastavaka popularnog sitcoma “Princ s Bel Aira”. Glavni junak, kojeg je potrtetirao Will Smith, redovito je navraćao u Compton kako bi posjetio rođaka, talentirana lokalnog DJ-a.


Piše: Lucija Kapural

Komentari