Diktator nije lagao: “Ubio sam vam roditelje, ali ćete glasovati za mene!”

U kolovozu 2008. godine, pod pritiskom međunarodne zajednice, Charles McArthur Ghankay Taylor bio je prisiljen podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Liberije, zemlje kojom je “drmao” šest godina. Optužen za ratne zločine, zbrisao je u Nigeriju. Uhićen je i izručen Međunarodnome kaznenom sudu u Den Haagu, koji ga je 2012. osudio na pola stoljeća iza rešetaka. Bio je to završetak jedne životne priče koju kao da su napisali scenaristi akcijskih filmova B kategorije.

Liberijski gospodar rata odrastao je u okolici prijestolnice Monrovije, da bi 1979. otišao u Ameriku na studij ekonomije. Godinu dana kasnije, vraća se u domovinu, kako bi podupro državni udar Samuela Doea protiv predsjednika Williama Tolberta. Kao nagradu, dobio je važan položaj u Doeovoj novoj vladi, a iskoristio ga je za besramno osobno bogaćenje. Godine 1983., dobio je “pedalu” zbog pronevjere. Svota? Prava sitnica –  milijun dolara! Pred kaznenim progonom pobjegao je u Sjedinjene Države, ali je ubrzo uhićen i izručen Liberiji. Godine 1985. na spektakularan je način pobjegao iz zatvora visoke sigurnosti – turpijom je prerezao željeznu šipku na prozoru u praonici rublja, te se spustio u dvorište užetom sastavljenim od spojenih plahti. Dočepavši se slobode, otputovao je u Libiju, gdje je dobio vojnu izobrazbu kod Muammara Gadafija. Osnovavši gerilski vojsku Nacionalna patriotska fronta Liberije, otišao je u domovinu kako bi svrgnuo Doea. Na njegovu žalost, preduhitrio ga je Prince Johnson, odmetnik iz njegove vlastite vojske. Doe je danima zlostavljan (primjerice, naživo su mu odrezali uho!), a nakon što je smaknut, Johnson se proglasio predsjednikom Liberije.

Na vlasti se kratko održao, a u zemlji se nastavio krvavi građanski rat, u kojem se često nije znalo “tko pije a tko plaća” – brojne gerilske snage udarale su jedne po drugima. Po završetku sukoba, Taylor se kandidirao za predsjednika. Premda je nedvojbeno bila riječ o korumpiranom čovjeku i ratnom profiteru, nitko ga ne može optužiti da je lagao u predizbornoj kampanji. “Ubio sam vam roditelje, ali ćete glasovati za mene”, bio je jedan od slogana. Doista su glasovali – budući diktator na vlast je došao demokratskim putem, pobijedivši sa 75-postotnom podrškom naroda. Glavni razlog premoćnoj izbornoj pobjedi bio je strah stanovništva da će Taylor, izgubi li izbore, ponovno započeti građanski rat.

Piše: Lucija Kapural


Komentari