Demonski ljubavnici uživali su u mučenju, silovanju i ubijanju djece!

Ian Brady i Myra Hindley, zloglasni britanski “ubojice s vrištine”, šezdesetih godina prošlog stoljeća oduzeli su živote brojnih mladića i djevojaka. Tko su bili ovi demonski ljubavnici? Brady je rođen u Glasgowu, kao jedinac alkoholu sklone konobarice. Bez sredstava i muža, ova je mališana dala na usvajanje. Kad je krenuo u školu, Ian je s lakoćom svladavao gradivo, ali ne i socijalne vještine. Zbog navike da razgovara sam sa sobom, vršnjaci su ga smatrali čudakom. Do šesnaeste, triput je bio uhićen, a od popravnog doma spasilo ga je to što je pristao otići iz Škotske i živjeti s biološkom majkom u Engleskoj. I u Manchesteru je nastavio sa sitnim zločinima no, ovaj put, završio je iza rešetaka. Boravak u zatvoru dobro je iskoristio: izučio je knjigovodstvo. Po izlasku na slobodu, zaposlio se u poduzeću “Millwards Merchandising”. Godinu dana kasnije, stigla je nova tajnica: Myra Hindley.

Hindley je odrasla u Manchesteru. Bistra no ne pretjerano ambiciozna, školovanje je napustila nedugo nakon šesnaestog rođendana. Zaručila se sa skladištarom Ronniejem Sinclairom, dobrodušnim ali ograničenim mladićem. Nakon tri mjeseca, odlučila ga je ostaviti, shvativši da želi više uzbuđenja u životu. Kad je prihvatila posao tajnice u “Millwards Merchandisingu” i počela raditi s Bradyjem, nije ni slutila kolika joj je uzbuđenja sudbina namijenila. Odmah je pala na kolegu, u kojem je vidjela zagonetnog i inteligentnog muškarca. Nakon što su počeli hodati, ovaj ju je upoznao s omiljenom literaturom, opusom De Sadea i Hitlera. S mnogo žara, objašnjavao joj je kako se izuzetni pojedinac nalazi iznad granice dobra i zla. Dakako, sebe je smatrao takvim pojedincem. Odana djevojka željno je upijala kvazifilozofske brbljarije. Njegove misli postale su njezine. Kad joj je sugerirao da se prestane viđati s prijateljicama, bez pogovora ih je izbacila iz života. Nakon što joj je objasnio da Bog ne postoji, prestala je ići u crkvu. Na njegovu zamolbu, prirodno smeđu kosu obojila u “arijevski” plavu. Jednoga vrućeg srpanjskog dana, Brady je Myrino slijepo prihvaćanje njegovih ideja odlučio staviti na test.

Na slabo osvijetljenom putu, presreli su tinejdžericu Pauline Reade, a potom je utrpali u automobil i odvezli na vrištinu Saddleworth. Na tome pustom mjestu, poremećeni Brady silovao je nesretnu djevojčicu, a potom joj prerezao grkljan. Nakon što je završio s njom, Myra mu je pomogla da je zakopaju u plitkom grobu. Njihova sljedeća žrtva put bio je 12-godišnji John Kilbride, kojeg su oteli u gradiću Ashton-Under-Lyne. Sedam mjeseci kasnije, još su jednog 12-godišnjaka, Keitha Bennetta, oteli u blizini njegova doma u Manchesteru. Oba su dječaka silovana, ubijena i zakopana na vrištini. Željni krvi, Myra i Ian nisu mogli dugo čekati. Do novog napada proći će nepuna tri mjeseca. Lesley Downey, ljupku 10-godišnjakinju, oteli su kad se vraćala s lokalnog sajma. Ovaj put, Myra je imala puno aktivniju ulogu u zločinu. Snimila je pornografske fotografije djevojčice, planirajući ih prodati bogatim perverznjacima. Potom je na audiovrpcu snimila urlike koje je sirotica ispuštala dok ju je Brady silovao i mučio. Na koncu su zadavili Lesley i pokopali je na vrištini. Posljednja žrtva monstruoznog para bio je Edward Evans, mladić kojeg je Brady zatukao sjekirom. Opijen moći, učinio je to pred očima Myrina šogora Davida Smitha. Strahujući da i sam ne doživi sličnu sudbinu, ovaj se pretvarao kako je uživao u prizoru. Blijed kao krpa, slušao je kako se par hvali počinjenim ubojstvima. Nakon nekoliko sati, uspio se izvući, obećavši Ianu da će se sutradan vratiti kako bi mu pomogao otarasiti se tijela. Umjesto toga, odjurio je na policiju. Nakon što su pronašli mladićev leš, policajci su uhitili ubojiti dvojac. Ovi su pokušali  prebaciti kivnju na Smitha, ali su dokazi govorili drugačije. Nadalje, Myrini dnevnički zapisi odveli su policajce do vrištine Saddleworth, gdje su pronađena tijela ubijene djece. Kako je smrtna kazna nedugo prije izricanja presude bila ukinuta, oboje su dobili doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja.

Piše: Lucija Kapural


Komentari