Davitelji s obronaka: Krvava odiseja monstruoznih rođaka

Fotografija: CBS Detroit

Shvaćanje da su serijski ubojice i silovatelji društveno neprilagođeni, poremećeni gubitnici podjednako je rašireno koliko i pogrešno. Zbilja je puno mračnija: mnogi od njih izvana su poželjni muškarci koji nemaju problema sa zavođenjem pripadnica suprotna spola. Upravo takvi bili su zloglasni “davitelji s obronaka”, rođaci koji su između listopada 1977. i veljače 1978. mučili, silovali i ubili najmanje deset žena u okolici Los Angelesa.

Kenneth Bianchi bio je zgodan mladić u srednjim dvadesetima, čija je dugogodišnja djevojka bila trudna u vrijeme kad je njegov ubojiti pohod počeo. Bianchijev mentor, Angelo Buono, bio je dvadesetak godina stariji i pomalo grube vanjštine, ali unatoč tome iznimno privlačan ženama. Što ih je gurnulo na put krvi i ludila? Odgovor možda leži u njihovoj ranoj mladosti.

Bianchijeva biološka majka, prostitutka ovisna o alkoholu, nije se mogla brinuti o dječaku, pa ga je ostavila u njujorškom sirotištu. Premda je imao sreće da ga usvoji situiran i velikodušan par, čitav život se osjećao osamljeno i odbačeno. Kao mladić, izlazio je s mnogo djevojaka, a njegove odabranice morale su biti privlačne, poslušne i apsolutno odane. Ako bi se neka od njih drznula proturječiti mu, postajao je prilično surov. Nakon što ga je supruga, koju je svakodnevno koristio kao boksačku vreću, ostavila, počeo je duboko prezirati ženski rod, učestalo ponavljajući da su “sve kurve, baš poput njegove majke”. Otputovao je u Los Angeles, gdje je živio njegov stariji rođak Angelo Buono. Ovaj će izvršiti presudan utjecaj na mladićev život.

Buono je pak bio problematičan od djetinjstva, čemu je možda doprinijela činjenica da je svakodnevno gledao kako mu otac zlostavlja majku. Kao tinejdžer počeo je piti, a barske tučnjave i krađe automobila bile su mu omiljena razbibriga. Unatoč tome, magnetski je privlačio djevojke, onako kako ih u tinejdžerskim godinama privlače zločesti dečki. Ženio se tri puta, a svaka gospođa Buono na kraju je pobjegla glavom bez obzira, sita poniženja i teških batina.

Angelo i Kenneth brzo su našli zajednički jezik. U Kennyju je već ključao tihi gnjev prema ženama, a Angelo mu je pokazao kako da ga izrazi. Rođaci su se “bacili” u svodnički biznis: svoje “djelatnice” šakama su tjerali na poslušnost, a gotovo čitavu zaradu su im uzimali. Devetnaestogodišnja prostitutka Yolanda Washington bila je prva s kojom su, kako je Buono ponosno naglasio, “otišli korak dalje”.


Njeno tijelo, nago i puno modrica, pronađeno je na obroncima u okolici grada. Obdukcija je pokazala da je bila silovana, premlaćena a potom zadavljena užetom. Okusivši krv, više se nisu mogli zaustaviti. Jedna za drugom, prostitutke su nestajale, no policija se po tom pitanju nije pretjerano aktivirala. Napokon, radilo se “samo” o prostitutkama! Ubrzo će, međutim, “gradom anđela” zavladati panika.

Sve je počelo na Dan zahvalnosti, kad se skupina dječaka igrala na smećem prekrivenu obronku. Tragajući za “blagom”, jedan od njih podigao je ceradu koja je ležala na travi. Ono što je ugledao oduzelo mu je moć govora: dvije djevojčice, gole i umrljane krvlju, ležale su jedna preko druge. Istražitelji su ustvrdili da se radi o 12-godišnjoj Dolores Cepedi i dvije godine starijoj Sonji Johnston. Kao u slučaju ubijenih prostitutki, tragovi silovanja i davljenja bili su vrlo jasni. Ovaj put, grad je skočio na noge: mediji su donosili panične izvještaje o “Daviteljima s obronaka”.

Uslijedila su još mnoga otkrića tijela mladih djevojaka, a tragovi opušaka na kasnijim žrtvama svjedočili su o porastu sadističke okrutnosti. Porastao je i njihov neoprez: na tijelima zadnjih žrtava ostavili su pregršt dokaza za forenzičare. Rođaci su uhićeni te osuđeni na doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja.

Piše: Lucija Kapural

Komentari