Čuvar juga: Čudesne legende o nastanku Stolne planine

Fotofrafija: Wikimedia Commons

Južnoafrička Republika, država na krajnjem jugu “crnog kontinenta”, diči se brojnim nacionalnim parkovima, prekrasnim plažama, moćnim vulkanima, nepreglednim pustinjama, slikovitim slapovima te, dakako, velebnim planinskim lancima. Ponad Cape Towna, jedne od tri prijestolnice, uzdiže se  impresivna Stolna planina (Table Mountain), koja se od 2012. godine nalazi na listi prirodnih čuda svijeta.

Ime je dobila po tome što se, gledano iz daljine, doima kao da je odrezana, poput ravnog stola. Njen vrh, zaravnjeni plato dužine od oko tri kilometra, s obje strane završava dramatičnim liticama: na istoku se nalazi Devil’s Peak (“Vražji vrh”) a na zapadu Lion’s Head (“Lavlja glava”). Na njemu se često skuplja magla, koju stanovnici nazivaju stolnjakom. Na planini, s koje se pruža čudesan pogled na čitav poluotok Cape, nalazi se nekoliko pješačkih staza, izvan kojih je zabranjeno izlaziti jer se radi o nacionalnom parku pod zaštitom UNESCO-a.

Biljke koje uspijevaju na ovom području uistinu su jedinstvene: Leucadendron argenteum, poznato i kao srebrno stablo, raste isključivo na granitnoj i glinenoj podlozi, a njegove šume okružuju stolnu planinu poput nijemih stražara. Na samoj planini, u vlažnijim područjima, možete pak naići na čudesno lijepu vrstu orhideje poznate pod latinskim nazivom Disa uniflora. Carstvom flore ipak dominira finbos, endemska vrsta grmlja koja je – otporna na požare! Na Stolnoj planini stoluju i brojni mungosi, dikobrazi, gušteri, neveliki sisavac kojeg lokalci nazivaju “dussy” (krzneni pećinar sličan sviscu) te endemska vrsta vodozemca koja je zbog zastrašujućeg obličja poznata kao žaba-duh.

Neobična planina, koja se nalazi na zastavi Cape Towna i drugim obilježjima lokalne samouprave, poznata je turistička atrakcija, a posjetitelji kojima se ne da pješačiti do njenog vrha mogu doći žičarom. Putnike prevozi od najniže stanice na Tafelberg Roadu, koja se nalazi na 302 metra nadmorske visine, do platoa na vrhu planine, a njena posebnost je u tome što se kabine kružno vrte za vrijeme vožnje, što omogućuje impresivan pogled na ocean, Cape Town, zaljev Table i otok Robben.

Prvi Europljanin koji se popeo ovu planinu bio je António de Saldanha, portugalski kapetan. Osvojio ju je tijekom ekspedicije 1503. godine. On i njegovi ljudi od lokalnog su življa čuli brojne legende o nastanku neobične planine. Prema jednoj, Bog je, zadivljen vlastitom kreacijom, dodirnuo velebnu planinu, pa je na mjestu gdje je položio svoj golemi prst nastala ravna površina. Prema drugoj, njen oblik je posljedica bijesa moćnog diva, koji je planinu odalamio šakom ljut zbog došljaka koji su remetili njegov mir. Prema trećoj, ona je prva stepenica golema, nevidljivog stubišta koje vodi ravno u raj.


Najzanimljivijim nam se čini drevni afrički mit o postanku svijeta. Priča ide ovako: bog Sunca Tixo i božica Zemlje Djobela dobili su sina, Qamatu. Ovaj je stvorio planine, rijeke i doline nevjerojatne ljepote, što je izazvalo ljubomoru velikog zmaja Nganyambe, gospodara mora. Došlo je do dvoboja, u kojem je siroti Qamata teško ranjen. Onako onemoćao, nije bio u stanju štititi svijet koji je stvorio od pomahnitalog zmaja, pa mu je u pomoć priskočila majka. Djobela je stvorila četiri giganta, kako bi čuvali svaki kraj svijeta – istok, zapad, sjever i jug. Sva četvorica vodili su žestoke bitke s neumornim velikim zmajem. Smrtno ranjeni, zamolili su božicu Zemlje da ih pretvori u planine, kako bi nastavili štititi svijet i nakon što skončaju. Umlindi Wemingizimu, čuvar juga, pretvoren je u ono što danas nazivamo Stolnom planinom.

Piše: Lucija Kapural

Komentari