Čudesni coimbranski fado: Umjesto pljeskanjem, publika izvođače tradicionalno pozdravlja – nakašljavanjem!

Fotografija: YouTube screenshot

Smještena na padini brda iznad rijeke Mondengo, Coimbra, nekadašnja prijestolnica Portugala, jedan je od najljepših gradova u zemlji. Njena bogata prošlost kao da oživljava na svakom koraku: centar, koji lokalci zovu cidade alta (“gornji grad”), koloplet je uskih živopisnih uličica i starih kamenih kuća oblijepljenih plavo-bijelim keramičkim pločicama, koje nazivaju azulejos.

Praça do Comércio, nekadašnja pjaca, danas je jedan od najbučnijih trgova u Portugalu, prepun kafića, umjetničkih i zanatskih radnji te restorana. Akvedukt iz rimskog razdoblja, u kojem je grad nosio ime Aeminium, impresivno je zdanje koje oduzima dah, baš kao i katedrala Sé Velha, biser romaničke arhitekture i nekadašnje sjedište biskupa, te srednjovjekovna Crkva svetog Križa, u kojoj je sahranjen prvi kralj Portugala.

U nacionalnom muzeju Machado de Castro možete razgledati srednjovjekovne sarkofage, gotičke skulpture ali i djela velikih flamanskih majstora, a botanički vrt, smješten na padini brda u obliku terasa, predstavlja zelena pluća grada. Ljubitelje glazbe u grad će dovesti coimbranski fado, koji se smatra optimističnijim i profinjenijim od onoga lisabonskog. Specifičan je i po tradicionalnom načinu na koji publika pozdravlja izvođača: umjesto pljeskanjem, to se čini nakašljavanjem koje zvuči kao pročišćavanje grla!

Ono po čemu je Coimbra najpoznatija ipak je njeno sveučilište, najstarije u zemlji i deseto najstarije u Europi. Osnovano davne 1290. godine, Universidade de Coimbra razlog je zbog kojeg grad nazivaju “Portugalskim Oxfordom”. Prima preko dvadeset tisuća studenata, a velik broj čine stranci. Mladi ljudi iz svih zemalja svijeta hrle u Coimbru, kako bi mogli studirati na prestižnoj akademskoj ustanovi koju su nekoć pohađali književnik Luís de Camões, državnik Antonio de Oliveira Salazar i matematičar Pedro Nunes.

Njen najposjećeniji dio je barokna knjižnica Joanina: puna rezbarenih hrastovih polica s istočnjačkim motivima, s alegorijskim scenama oslikanim na plafonu, broji preko 250.000 naslova. Upijanje znanja nije jedino što privlači mlade u Coimbru. Svakog svibnja, za vrijeme studentskog festivala Queima das Fitas, s jednakim žarom upijaju alkohol, koji im lokalni ugostitelji nerijetko besplatno toče!


Piše: Lucija Kapural

Komentari