Na današnji dan

Crvena mrlja na ružičastom kostimu: Zanimljivosti o omiljenoj američkoj prvoj dami

Na današnji dan, 19. svibnja 1994. godine, preminula je Jacqueline Kennedy Onassis, najpopularnija prva dama u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Dvadeset sedam se puta našla na “Gallupovoj” listi najcjenjenijih ličnosti dvadesetog stoljeća, što nije pošlo za rukom niti jednome američkom predsjedniku, uključujući njezina supruga. Ikona stila, humanitarka, pokroviteljica umjetnika, žena koja je u najdubljoj boli pokazala gotovo nadljudsko dostojanstvo, Kennedyjeva udovica ostavila je neizbrisiv trag na američko društvo. Donosimo manje poznate činjenice iz njenog života!

1. Odrasla je u Southamptonu, u imućnoj obitelji francuskih korijena. Miljenica oca Johna Bouviera, uspješna burzovnog mešetara, odrasla je sa “zlatnom žlicom u ustima”, ali je od malih nogu bila ustrajna u ideji da se kroz život probija vlastitom inteligencijom i talentima… A jedno i drugo posjedovala je u izobilju! Kao trogodišnjakinja, uspjela je zajahati divljeg konja kojem se malo tko usuđivao približiti a, prije nego što je uopće krenula u školu, govorila je dva strana jezika. Zahvaljujući očevim poznanstvima, kao djevojčica se zainteresirala za svijet politike. Bijelu kuću prvi je put posjetila kao 12-godišnjakinja, prisilivši oca da je ondje povede. Tada nije mogla ni slutiti da će je jednog dana zvati domom!

2. Za vrijeme studija povijesti umjetnosti i francuskog jezika na prestižnom Sveučilištu George Washington, poslala je jedan od svojih eseja na literarni natječaj časopisa “Vogue”, koji je pobjedniku nudio uredničku poziciju. Od 1.279 poslanih radova, njen je proglašen najboljim. Prvi radni dan ujedno je bio zadnji. Nakon odrađene smjene, dala je otkaz – navodno zato što je smatrala da će joj dominantno žensko okruženje u “Vogueu” ometati šanse za brak. Nakon diplome, zaposlila se kao novinarka i fotografkinja u “Washington Times-Heraldu”, gdje je, između ostalog, pratila rad američkog Kongresa. Bila je na glasu kao briljantna spisateljica i britka analitičarka. Jedna od osoba koje je intervjuirala bio je Richard Nixon, čovjek kojeg će njen budući muž poraziti na američkim predsjedničkim izborima 1960. godine!

3. JFK nije bio prvi muškarac koji ju je zaprosio. Kao 22-godišnjakinja, pristala se udati za bankara Johna Husteda, no zaruke je razvrgnula samo tri mjeseca kasnije. Upućeni tvrde da je to učinila zbog Hustedovih konzervativnih nazora, odbijajući se zadovoljiti ulogom kućanice. Kennedyja, tada američkog kongresmena, upoznala je nedugo nakon toga, na večeri u krugu zajedničkih prijatelja. U rujnu 1953. godine, uplovili su u bračnu luku. O vjenčanju, održanom na Rhode Islandu pred sedam stotina uzvanika, tadašnji tabloidi pisali su kao o društvenom događaju godine.

4. Zlatni par ubrzo se součio s velikim izazovima. Nakon dviju, gotovo fatalnih ozljeda kralježnice, Jackie je mjesecima bdjela nad suprugom. Godine 1955. imala je spontani pobačaj da bi, godinu dana kasnije, na svijet donijela mrtvorođeno dijete, prvu kćerkicu Arabellu. Nakon što je postao predsjednik, Kennedy je odao priznanje “ženi iz sjene”, ustvrdivši kako je odradila golemu ulogu u kampanji. I kasnije, šef najmoćnije sile svijeta često se savjetovao s boljom polovicom oko važnih političkih pitanja. Jackie je, elegantna i nenametljiva, uvijek bila uz njega, pa čak i kad joj je navodno nabijao rogove s Marilyn Monroe. Nevjerojatnom količinom pažnje obasipala je djecu, kćer Caroline i sina Johna: ne želeći ih izlagati oku javnosti, za njih je u Bijeloj kući dala otvoriti školu, u kojoj su im se kasnije pridružili brojni potomci članova Kennedyjeve administracije. Baš kad se činilo da je voda krenula na njen mlin, nova tragedija pogodila je sirotu Jackie: sin Patrick, kojem je dijagnosticirana teška bolest pluća, umro je 39 sati nakon što je došao na svijet.


5. O sljedećoj tragediji koja ju je pogodila ne treba puno reći – o njoj su pisale sve novine na svijetu. Dana 22. studenog 1963., na vođu slobodnog svijeta izvršen je atentat u Dallasu. Kennedy je preminuo nekoliko sati kasnije od posljedica ispaljenih hitaca, a Jackie je, unatoč nezamislivom šoku i tuzi, bila od goleme pomoći Lyndonu B. Johnsonu, koji je ulogu američkog predsjednika preuzeo u zrakoplovu “Air Force One”, tijekom leta prema Washingtonu. Prizor mlade udovice u ružičastom kostimu oblivenom krvlju njenog supruga usjekao se u kolektivnu svijest američkih građana. Jackie ga je tvrdoglavo odbijala skinuti tijekom kobnog dana, uz riječi: “Neka svijet vidi što su učinili”. Najtužniji odjevni predmet danas se čuva u Američkome nacionalnom arhivu u državi Maryland, gdje ga je nekoliko mjeseci nakon atentata dopremila Jacquelineina majka. Zanimljivo, šešir koji je Jackie tog dana nosila je nestao. Nakon atentata, agent tajne službe uručio ga je predsjedničkoj tajnici, nakon čega mu se gubi svaki trag.

6. Nakon udaje za grčkog milijunaša Aristotela Onassisa, započela je uspješnu karijeru u izdavaštvu. Kao urednica u “Viking Pressu”, zaslužna je za objavljivanje brojnih uspješnica, uključujući autobiografiju Michaela Jacksona “Moonwalk”. Radila je praktički do zadnjeg daha, dok, u 64. godini, nije izgubila bitku s ratom.

Piše: Lucija Kapural

Komentari