Clintonovi u četiri slike: Od ljubavi u kampusu do kobne plave haljine

Bio je dugogodišnju guverner Arkansasa da bi potom, kao član Demokratske stranke, postao treći najmlađi američki predsjednik, prvi na toj poziciji koji je rođen nakon Drugoga svjetskog rata. Ona, ugledna odvjetnica, obnašala je pak dužnosti prve dame SAD-a, senatorice New Yorka i državne tajnice, a i sama je pokušala postati prvom predsjednicom najmoćnije zemlje svijeta. Govorimo, dakako o supružnicima Billu i Hillary Clinton. Evo nekoliko zanimljivosti iz njihovog životopisa:

Ako te netko udari, vrati mu!

Bill, punim imenom William Jefferson Blythe IV., rođen je 1946. u gradiću Hope u Arkansasu. Oca, trgovačkog putnika, nikad nije upoznao: ovaj je poginuo u prometnoj nesreći kad mu je bilo samo nekoliko mjeseci. Kao dječak, doznao je kako je njegov otac održavao paralelne veze s još najmanje tri žene te da ima polubrata i polusestru. Kad su mu bile četiri godine, majka, medicinska sestra, udala se za vlasnika prodavaonice automobila Rogera Clintona. Radilo se o naprasitom alkoholičaru koji je većinu obiteljskih prihoda ostavljao u kockarnicama, a na suprugu i njenog sina često je znao podignuti ruku. S očuhom, koji je u međuvremenu pobijedio alkoholnu ovisnost, Bill se pomirio kao srednjoškolac, a nekoliko godina kasnije ovaj je umro od raka. Hillary Rodham, najstarije od troje djece putujućeg trgovca i kućanice, na svijet je došla 1947. u Chicagu. Ljubav prema obrazovanju u nju je usadila majka Dorothy, žena koja ga sama nikad nije imala priliku steći. Sjeme je palo na plodno tlo. Hillary je bila iznimno bistra, marljiva i ambiciozna djevojčica. “Radim od trinaeste godine. Uz školske, uvijek sam imala mnoštvo drugih obaveza. Luksuz besposlice nikad nisam upoznala”, ispričala je jednom prilikom. Kad ju je neka razredna kolegica udarila, potrčala je u zagrljaj majci. Ova joj je dala savjet koji nikad nije zaboravila: “Moraš pokazati da se ne bojiš. Ako te netko udari, vrati mu: ne dopusti sebi da budeš žrtva!”

Bosonoga snaha

Priča o ljubavi Billa i Hillary započela je na prestižnom Sveučilištu Yale, na kojem su oboje studirali pravo. Postoji nekoliko verzija o njihovu prvom susretu: prema jednoj, upoznali su se u knjižnici; prema drugoj, na predavanju o građanskim pravima, a prema trećoj, najromantičnijoj, Clinton je slijedio zanosnu kolegicu po kampusu dok mu ova nije prišla i predstavila se. Nakon prvog izlaska, na izložbu Marka Rothka, postali su nerazdvojni te ubrzo počeli živjeti zajedno. “On je bio šarmantan, opušten i otvoren, a ona disciplinirana, fokusirana i iznimno britka”, ispričala je zajednička poznanica. Bill je uspostavio blizak odnos s odabraničinom majkom, a ona s njegovom baš i ne – na upoznavanje s potencijalnom svekrvom došla je u poderanim trapericama, bosih nogu!


Konzervirani štakor

Hillary se s dragim preselila u Arkansas, gdje je dobio mjesto predavača na pravnom fakultetu, ali je njegovu prosidbu dugo odbijala. Pokleknula je i jesen 1975., nakon što joj je kupio kuću te izjavio kako u njoj ne misli sam živjeti. Nekoliko godina kasnije, dobili su kćer Chelsea, koju su nazvali po pjesmi Joni Mitchell “Chelsea Morning”. Dok se njen muž bavio državnim poslovima, postavši guverner Arkansasa, Hillary je zarađivala više od njega kao partnerica u odvjetničkoj tvrtci. Unatoč tome, suprug ju je zadirkivao zato što joj je prvi slučaj bio obrana tvornice konzervi, koju je kupac tužio pronašavši u jednoj konzervi – stražnjicu štakora!

O plavoj haljini i svemirskim istraživanjima

Hillaryn život nepovratno se promijenio kad se njen suprug kandidirao za američkog predsjednika. Još tijekom predizborne kampanje, striptizeta Gennifer Flowers izjavila da je demokratski kandidat varao ženu s njom. Nakon početnog izmotavanja, Clinton je priznao preljub, a supruga je odlučno stala uz njega. Jednako mu je odana bila u kad je izbio skandal u čijem su se središtu našli američki predsjednik, njegova pripravnica Monica Levinsky i jedna plava haljina. Dok se javnost sprdala na račun Clintona, koji je sramotno petljao oko toga što podrazumijeva pod pojmovima “preljub” i “laganje na nacionalnoj televiziji”, preimenovavši njegovo radno mjesto u “Oralni ured”, Hillary mu je pružila podršku, ustvrdivši da je za nju obitelj na prvome mjestu. Upućeni, međutim, tvrde da je mjesecima, dok je kontemplirala hoće li se razvesti, predsjednik spavao na kauču u pokrajnjoj sobi. Skandal je doprinio njenoj popularnosti: dok se pisdalo o Clintonovim aktivnostima u “Oralnom uredu”, njegovoj supruzi, pokazale su ankete, bilo je sklono 70 posto Amerikanaca. Unatoč prosvjedima rigidnih feministkinja zbog njenog oprosta, Hillary se žestoko borila za ženska prava tijekom čitave karijere: kao prva dama, senatorica te državna tajnica. Da se žene u životu sreću s više ograničenja od muškaraca, shvatila je, naime, kao 12-godišnjakinja: htjela je postati astronautkinja, ali su joj iz NASA-e odgovorili da u program ne primaju djevojke! Kasnije se htjela prijaviti u marince ali je ni tamo nisu htjeli, zato što je “prestara, kratkovidna i – žena!”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari