Cijena? Prava sitnica! Za jednu od najljepših jahta svih vremena Larry Ellison “pljunuo” je – 130 milijuna dolara!

Industrija luksuznih jahti zadnjih desetljeća doslovce cvate: svjetskim morima trenutačno plovi između pet i šest tisuća takozvanih mega-jahti, morskih levijatana duljih od trideset metara. Bazeni, jacuzziji, mramor, mahagonij i komore za dekompresiju dio su obvezne opreme ovakvih grdosija. Jedna od najraskošnijih i najskupljih, ploveći grad “Musashi”, izgrađena je 2011. godine. Vlasnik joj je  Larry Ellison, jedan od najbogatijih ljudi na planetu – osnivač i izvršni direktor korporacije “Oracle” težak je 108.7 milijardi dolara.

Sedamdesetšestogodišnji tajkun poznat je po ekstravagantnu životnom stilu. Premda njegova kartica navodno ima limit na milijardu dolara (!), rasipnik ga je u više navrata znao prekoračiti, umalo priuštivši infarkt svome knjigovođi. Kako je, pitate se, moguće toliko potrošiti? Jednostavno – pare se lako istope kad imate nekretnine po čitavom svijetu, garažu puno oldtimera, nekoliko privatnih zrakoplova i vlastiti otok (godine 2012., nakon što je 600 milijuna zelembaća promijenilo račune, postao je vlasnikom Lanaija, šestog po veličini otoka Havajskog arhipelaga).

Najveća Larryjeva ljubav ipak su jahte. Godinama je posjedovao “Rising Sun”, 300 milijuna dolara vrijednu mrcinu koju je, iz samo njemu poznatog razloga, nazivao “debelom kobilom”… A onda se zasitio njenog “galopa”. “Velika je kao dva nogometna igralište, ne možeš se s njom nigdje usidriti, a i nekako je prenapadna”, izjavio je nakon što ju je prodao. Njena nasljednica, devedesetak metara dugačka jahta “Musashi”, po mnogima je najljepše plovilo koje jezdi svjetskim morima. Nazvana je po najpoznatijem samuraju u japanskoj povijesti, izrađena specifično po Ellisonovim željama, a dizajn unutrašnjosti potpisuje renomirana nizozemska kuća Sinot. Teški kristalni lusteri, skupocjene slike u zlatnim okvirima, namještaj od mahagonija, artefakti dopremljeni sa svih strana svijeta, zidovi presvučeni baršunom purpurne boje, gigantska kupaonica s jacuzzijem do kojeg vodi šest mramornih stepenica… Neki kažu da “Musashi” opravdava cijenu od 130 mlijuna dolara, koliko je Ellison “pljunuo” za nju. Nama se samo vrti u glavi.

Ljubav prema jedrenju nije se zadržala na kupovanju skupih jahti – Larry ima vlastitu ekipu koja sudjeluje u najprestižnijim svjetskim regatama. Godine 1998., jedva je izvukao živu glavu kad je zajedno s ostalim natjecateljima prekooceanske regate uletio u stravičnu oluju: šestorica Larryjevih suparnika izgubila su život kad su golemi valovi počeli potapati plovila!

Piše: Lucija Kapural


Komentari