Cigara prijatelje stvara: Što su pućkali Castro, Churchill i Tito?

Ono što je “Ferrari” u svijetu automobila, to je “Cohiba” u svijetu cigara: sinonim za kvalitetu, eleganciju i prestiž. Priča o “Cohibi” započinje 1966. godine, dakako, na Kubi. Fidel Castro, pasionirani ljubitelj cigara, primijetio je da njegov tjelohranitelj puši aromatičnu sortu primamljivog mirisa. Kad ga je upitao gdje je nabavio tu divotu, čovjek mu je objasnio se radi o specijalnoj mješavini duhana koju, u ograničenoj količini, proizvodi njegov znanac Eduardo Ribera. Diktator, koji je tog dana imao važan sastanak, uzbuđeno je uskliknuo: “Idemo posjetiti tog čovjeka!” Rečeno – učinjeno!

Otpuhnuvši par dimova opojne cigare, Castro se oduševio te naložio da se otpočne s tvorničkom proizvodnjom. Tvornica “El Laguito”, u koju su dovedeni najvještiji motači u Havani, uskoro je proizvela cigare od najkvalitetnijih duhanskih listova iz regije Vuelto Abajo, podvrgnute trostrukoj fermentaciji u bačvama koja im daje poseban svilenkast okus, ukrašene prepoznatljivom žuto-crnom markicom. Danas slavno ime duguju drevnoj riječi Taino Indijanaca za duhan. Napravljene su samo za Castra, u najvećoj mogućoj tajnosti: ovaj je, ne bez razloga, strahovao da ga agenti CIA-e pokušavaju likvidirati, i to cigarama “začinjenim” cijankalijem.

Isprva su bile rezervirane za El Comandantea i najviše dužnosnike kubanske vlade, a kasnije su do njih mogli doći i inozemni diplomati, kojima su uručivani na poklon. Njihovu intenzivnu aromu osobito su cijenili Winston Churchill i Josip Broz. Od 1982, cigare “Cohiba” postale su dostupne tržištu, ali u jako ograničenim količinama. Ekskluzivna linija “Behike”, proizvedena na četrdesetu obljetnicu brenda, bila je predmet želja aficionada diljem svijeta. Kremastog dima, zemljanog okusa s primjesama čokolade i karamele, četrdeset cigara upakiranih u elegantan drveni humidor prodavalo se po vrtoglavoj cijeni od 18.846 dolara!

Piše: Lucija Kapural


Komentari