Charles Bukowski bio je inspiracija za protagonista kontroverznog serijala

Kad je, u kolovozu 2007. godine, emitirana prva epizoda “Kalifornikacije”, američki puritanci skočili su na zadnje noge: nimalo čudno ako znamo da pilot započinje scenom oralnog seksa u – crkvi! Serijal o erotskim eskapadama Hanka Moodyja, pisca koji, čekajući da mu se obožavana supruga vrati, ne propušta priliku naskočiti na sve mlado i atraktivno što mu dođe u vidokrug, u međuvremenu je stekao kultni status i osvojio pregršt nagrada. Evo nekih kuriozoteta:

1. Lik glavnog junaka Hanka Moodyja zasnovan je na piscu, alkoholičaru i ženskaru Charlesu Bukowskom. Zanimljivo, i David Duchovny, glumac koji ga je portretirao, na glasu je kao serijski suknjolovac i pijandura – nekadašnjoj supruzi Tei Leoni redovito je nabijao rogove, a svojedobno se čak liječio od ovisnosti o pornografiji.

2. Prva epizoda otvara se pjesmom “You Can’t Always Get What You Want” grupe “The Rolling Stones”, a ista numera svira za vrijeme odjavne špice prve sezone. To je dijelom aluzija na Hankov neuspjeh da dobije ženu koju želi, a dijelom hommage omiljenom bendu autora serijala Toma Kapinosa.

3. Naslovi Moodyjevih romana “South of Heaven”, “Seasons in the Abyss” i “God Hates Us All” su “posuđeni” od naziva albuma trash metal grupe “Slayer”.

4. Prije nego što se bacio na pisanje erotikom nabijene “Kalifornikacije”, Tom Kapinos slavu je stekao scenarijem za sladunjavu tinejdžersku trakavicu “Dawson’s Creek”. Kasnije će priznati da je iz dna duše mrzio taj posao. Sličnu preobrazbu doživjela je glumica Madelaine Zima: prije nego što je prihvatila ulogu Mije Lewis, razvratne maloljetnice koja voli mlatiti ljubavnike šakom za vrijeme kopulacije, portretirala je dražesnu curicu u serijalu “Dadilja”.


5. Grupa “Red Hot Chili Peppers” svojedobno je tužila autore serijala, jer su bez dopuštenja iskoristili ime njihova poznatog albuma “Californication”. Prijepor je riješen izvansudskom nagodbom. Provokacijama, međutim, tu nije bio kraj: tajnici Moodyjevog agenta Charlieja Runklea nadjenuli su ime Dani Californija, što je ujedno naziv pjesme slavne grupe.

6. Charlie Addams i Tyler Bates, skladatelji glavne glazbene numere serijala, slavu su stekli kao autori glazbe remakeova kultnih horror klasika “Zora živih mrtvaca” i “Noć vještica”.

7. Ružnjikavi Evan Chandler, koji je portretirao Moodyjeva najboljeg prijatelja i agenta Charlieja Runklea, publici je bio poznat po ulozi Charlotteinea muža u serijalu “Seks i grad”. U oba serijala odradio je pregršt golišavih scena, što je prokomentirao riječima: “Dokazao sam da i niski, bucmasti, ćelavi muškarci mogu biti seksi”. Zanimljivo je da se i Duchovny pojavljuje u jednoj epizodi “Seksa i grada”, u ulozi srednjoškolske ljubavi Carrie Bradshaw.

8. Na internetskoj stranici “Little Black Book” su, imenima, prezimenima i zanimanjima, pobrojane sve žene s koje je Hank Moody poševio tijekom sedam sezona serijala!

9. Amber Heard, Rock Springfield, Pete Wentz, Peter Fonda, Tommy Lee, Peter Berg i Marilyn Manson u serijalu glume sami sebe.

10. U jednoj epizodi druge sezone, Moody liječi mamurluk jelom koje uvelike podsjeća na – ćevape!

Piše: Lucija Kapural

Komentari