Četveročlana obitelj: Zatučena čekićem teškim tri kilograma

Statistika pokazuje da su ubojice u najvećem broju slučajeva iz kruga poznatih osoba. Provjerit ćemo je li u ovom slučaju kojeg danas predstavljamo isto tako. U pitanju je nestanak četveročlane obitelji koji se zbio prije jedanaest godina, a čiji se nestanak pretvorio u istragu njihova ubojstva.

Dan kada je obitelj misteriozno nestala  

Dana 4. veljače 2010. godine za obitelj McStay počeo je kao svaki drugi uobičajen dan. Obitelj se, čini se, vratila iz dućana te raspremala stvari i pripremila kokice, pustila dva psa na dvorište. No, nešto je jako pošlo po krivu jer je  hrana ostala nepospremljena, psi su ostali u dvorištu, ali su sva četiri člana obitelji misteriozno nestala iz svog doma u Fallbroku u Kaliforniji. Kada je policija dobila prijavu o njihovom nestanku mogli ste dobiti dojam da su jednostavno išetali iz doma i da će se pojaviti svakog časa. Ono što je intrigantno je da u kući nije bilo pokazatelja da se u njoj odigralo nešto dramatično, ali ste imali dojam da je obitelj brzo napustila dom te da je vjerovala da će se brzo vratiti.

Tri godine kasnije


Nakon što članovi obitelji nisu uspjeli dobiti ni Josepha ni Summer McStay, nestanak je policiji prijavio Michael, brat nestalog Josepha. Prijava je zaprimljena nakon jedanaest dana. Sumnjalo se da je obitelj možda otišla u Meksiko, no uočeno je da sredstva nisu dirana s računa, a na njima se nalazilo 100 000 dolara, kao i da nisu korištene kartice, što je jasno svjedočila da nešto nije u redu.  Više od tri godine kasnije 13. studenog  2013. njihova su tijela slučajno pronađena u pustinji u blizini Victorvillea u Kaliforniji. Otkrio ih je biciklist na području udaljenom oko 160 km od njihova doma, u blizini meksičke granice. Biciklist je našao ostatke jednog od dječaka, a policija je potom našla još tri preostala tijela. Bila su to tijela: Josepha McStaya (40) i njegova supruge Summer (43) i sinova Giannija (4) i Jospeha (3). Joseph je bio vlasnik tvrtke Earth Inspired Products, a u sklopu nje je izrađivao ukrasne fontane, dok je njegova žena Summer bila agentica za nekretnine.

Financijski problemi, čini se, dovoljno “opravdanje za likvidaciju”

Ono što su ostaci tijela pokazali je da su sva četiri člana obitelji mučena prije smrti i zatučena čekićem od tri kile, a koji je bio bačen u grob zajedno s njihovim tijelima. Sumnja je nakon izvjesnog vremena pala na Josephovog poslovnog suradnika Charlesa Merritta koji je već imao “putra” na glavi jer je višekratno osuđivan zbog provala i preprodaje ukradene imovine. On je imao problema s financijama i kockanjem te je nakon nestanka partnera i njegove obitelji preuzeo upravu nad tvrtkom i njenom imovinom. Financijska istraga je pokazala da je dugovao 42 000 dolara obitelji McStay što je procijenjeno kao dovoljno teško opravdanje za likvidaciju, i to ni manje ni više nego cijele obitelji. Godine 2014. policija je uhitila Charlesa Merritta.

Suđenje koje ne uvažava DNA dokaze

Suđenje je počelo tek početkom 2019. godine. Šest mjeseci nakon početka suđenja proglašen je krivim i osuđen na smrt. Njegov DNA je nađen u vozilu obitelji McStay, i dok on iščekuje smrtnu kaznu, postoje i neke nedoumice oko čitavog slučaja. Kao prvo na mjestu gdje su pronađena tijela, nisu pronađeni DNA ostaci koji bi upućivali na prisustvo Merritta već su nađeni ostaci DNA triju nepoznatih osoba, primjerice na užetu kojim je bio svezan Joseph stariji, zbog čega je čitava stvar upitna. Merritt nije cvjećka i nestanak poslovnog partnera je iskoristio za preusmjeravanje novca za svoje potrebno, no je li to dovoljno objašnjenje za njihovo ubojstvo. Nismo sigurni. Merritt ne priznaje krivnju i tvrdi da je nevin. U ovom trenutku iako je osuđen na smrtnu kaznu ništa što smo pročitali ne ukazuje da je on sigurni ubojica.

Kada slučaj završi s više pitanja nego što je odgovora treba se zapitati o korisnosti provedenog procesa, odnosno u konkretnom slučaju o nelogičnom neuvažavanju DNA pronađenog materijala. Merrittova obitelj je uložila žalbu i priča će sigurno dobiti svoj nastavak.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari