Četiri velika izuma iz stare Kine

IM000789.JPG

Od svih ljudskih civilizacija, Kina ima najdulji kontinuitet postojanja. Razvila se na prostoru izoliranom od europskih i bliskoistočnih civilizacija pa su stoga mnogi znameniti kineski izumi stoljećima ostali nepoznati ljudima koji su živjeli izvan granica te države. Četiri od njih po svojem se značaju izdižu iznad ostalih i stoga su kolektivno poznati kao Četiri velika izuma.


Broj_4Kompas (3. st. pr. Kr.)

U vrijeme dok su se na Bliskom Istoku i Sredozemlju vodile borbe za nasljeđe Aleksandra Velikog, Kinezi su iz magnetne rude magnetita izradili prvu iglu za kompas. Ti su kompasi pokazivali jug, a u početku ih se rabilo ne za orijentaciju u prostoru, već za pomoć prifeng shuiju, vještini uređenja prostora radi stvaranja ugodnog okoliša. U Europi su prvi kompasi zabilježeni tek krajem 12. ili početkom 13. stoljeća.


Broj_3  Papir (2. st. pr. Kr.)

Iako su se stari Egipćani služili papirusom, a srednjoamerički Indijanciamateom kao materijalom za pisanje, oni nisu istovjetni današnjem papiru. Papir izrađen iz drvene mase prvi je put zabilježen u vrijeme kineske dinastije Han. U početku ga se upotrebljavalo za pakiranje ili skiciranje karata, a u 2. stoljeću počelo ga se rabiti i kao pisaći materijal. Papir se proširio na Bliski Istok u 8. stoljeću, a u Europi se prvi put počeo proizvoditi tek u 11. stoljeću.


Broj_2Tiskane knjige (2. st.)

Prve tiskane knjige izrađene su metodom drvoreza ili ksilografijom. To je reljefna tehnika tiskanja u kojoj se tekst ili slika urezuje u površinu drveta, a zatim se uklanjanju dijelovi površine koji su višak. Tako nastaje matrica ili podloga. Nakon toga se na matricu nanosi boja, pa se na nju pritisne supstrat (materijal na koji se tiskaju slike ili tekstovi). Prve tiskane knjige u Kini nastale su prije najmanje 1800 godina. U islamskom je svijetu drvorez ušao u uporabu oko 1000., a na Zapadu tek u 13. stoljeću, s time da se još dugo vremena primjenjivao samo za oslikavanje igraćih karata i religijskih slika.


Broj_1Barut (9. st.)

Otkriće baruta u 9. stoljeću bila je slučajnost. Nastao je kao usputni rezultat pokušaja kineskih alkemičara da izrade eliksir besmrtnosti. Odmah su shvatili da su eksplozivna svojstva primjenjiva u vojne svrhe i tako su nastale prve ručne bombe. Tijekom idućih stoljeća nastala su i nova oružja poput raketa, topova, bacača plamena itd. Europljani su takva oružja razvili tek u 13. stoljeću.


Piše: Boris Blažina

Komentari