Castro u 6 slika: Sramio se imućnog oca, varao je ženu, a njegovi govori trajali su duže od četiri sata!

Za jedne revolucionar, za druge diktator, Fidel Castro (1926. – 2016.) svakako je bio osebujna ličnost. Donosimo zanimljivosti iz života El Comandantea:

1. rođen je na obiteljskoj plantaži šećerne trske. Otac Ángel, španjolski imigrant, uspio se uzdići od običnog “šljakera” do imućnog zemljoposjednika, čega se Fidel sramio te je lagao da su njegovi preci bilo eksploatirani galicijski seljaci. Osobito zanimljivim čini nam se podatak da je njegova majka Lina svojedobno bila služavka očeve prve supruge!

2. oženio je Mirtu Diaz-Balart, djevojku iz imućne obitelji koja mu je rodila sina Fidelita. Ova je podnijela zahtjev za razvod braka dok joj je gora polovica bila u zatvoru. Razlog? Upravitelj zatvora zamijenio je pisma koja je Castro slao ženi i ljubavnici!

3. slika kubanskog diktatora s “kubankom” među usnama ostala je urezana u kolektivnu svijest ali Fidel je prestao pušiti davne 1985. Kad se riješio ovisnosti, rekao je: “Najbolje što možete učiniti s kutijom cigareta jest pokloniti je neprijatelju”.

4. bradu je počeo nositi kad je, kao mlad revolucionar, živio u planinama. Dlačurine podno usana nisu trebale simbolizirati status gerilskog ratnika, kako ljudi misle, nego ih je uzgojio iz praktičnih razloga. “Ako računate da vam treba petnaestak minuta da se obrijete, to u godini iznosi preko pet tisuća minuta bačenih na brijanje. Meni je bilo draže posvetiti vrijeme važnijim stvarima”, objasnio je jednom.


5. nije bila rijetkost da njegovi govori potraju duže od četiri sata. Kako ne bi ostao bez glasa, redovito je pio sirova jaja. Samog sebe je nadmašio na 3. kongresu Komunističke partije u Havani 1986. gdine, kad je za govornicom proveo – sedam sati i deset minuta!

6. tvrdio je da je preživio ni više ni manje nego 634 pokušaja atentata, iza kojih je, dakako, stajala CIA. Kao metode kojima su ga pokušavali lišiti života spomenuo je cigare s cijankalijem, ronilačko odijelo premazano otrovnim kemikalijama i minijaturni eksploziv skriven u salati od hobotnice (!). Također je pričao da su mu pokušavali podmetnuti prašak od kojeg bi mu otpala brada, a time opala popularnost.

Piše: Lucija Kapural

Komentari