Čast Bundyjevih: Kako je disfunkcionalna obitelj iz predgrađa osvojila svijet?

Kroz jedanaest sezona, američki serijal “Bračne vode” (u originalu “Married… with Children”) stekao je kultni status. Od 1997. godine, kad je prikazana posljednja epizoda, snimljeno je čak dvanaest internacionalnih adaptacija (uključujući hrvatsku!), napisano je nekoliko knjiga o njenim likovima, a stvorena je čak i istoimena društvena igra. Iz današnje perspektive gledano, teško je zamisliti da su “Bračne vode” isprva imale lošu gledanost (za to je dijelom kriva činjenica da je tada mlada mreža “Fox”, koja ju je prikazivala, imala slabu pokrivenost) te da su kritičari seriju jednoglasno dočekali “na nož”. “Najprizemniji oblik zahodskog humora”; “Jeftino oslanjanje na seksualne aluzije”, vrištale su recenzije.

A onda se, početkom treće sezone, dogodila epizoda naslovljena “Her Cups Runneth Over”. Zgrožena njenim sadržajem (lutka odjevena u sado-mazo odjeću, homić s tijarom na glavi, žena u – božepeosti – toplessu), aktivistica udruge “Family Values” (asocira na nešto, zar ne?) zasula je “Fox” ljutim pismima i prosvjednim notama, zahtijevajući da se serija koja je povrijedila njene moralne osjećaje smjesta ukine. Umjesto toga, dotična je mreži napravila sjajnu reklamu: mediji su se naveliko raspisali o aferi, a broj gledatelja rapidno je porastao!

Priča o disfunkcionalnoj obitelj iz predgrađa Chicaga odoljela je zubu vremena. Tko god je s grčem u želucu odlazio na dosadni posao u ponedjeljak ujutro i lijegao pored žene koja ga je odavno prestala privlačiti prepoznao se u glavi obitelji Alu Bundyju, prodavaču cipela u usporedbi s kojim se i Grinch doima kao veseo momak. Kad ne reži na bolju polovicu, djecu (koje naziva pijavicama), susjedu Marcy (zbog zakinutosti u području prsnog koša naziva je dječakom) i mušterije (omiljena meta su mu one korpulentne, koje časti biranim uvredama), Al se prepušta sanjarenju o davnoj iako dvojbenoj petnaestominutnoj slavi koju je stekao postigavši četiri zgoditka u jednoj utakmici američkog nogometa u srednjoj školi Polk. Omražena supruga Peggy, koja u životu ni dana nije radila baš kao što nikad nije skuhala ručak, dane provodi zavaljena pred televizorom, pušeći cigaretu za cigaretom, te rasipajući Alov teško zarađeni novac. Kći Kelly je tipična plavuša iz vica, glupa kao točak i promiskuitetna, a najpametniji član obitelji, sin Bud, pohotan je momčić kojeg, na njegovu žalost, ni jedna cura ne želi pogledati. Dok se članovi obitelji uzajamno preziru i “kolju”, pred svijetom uvijek brane jedni druge kako bi očuvali ono što Al naziva “čašću Bundyjevih”. I ne, obitelj nije nazvana po serijskom ubojici Tedu Bundyju, kako se često pogrešno misli, već po hrvaču King Kongu Bundyju, koji je čak gostovao u jednoj epizodi!

Piše: Lucija Kapural


Komentari