“Carica Sissi” u kandžama okrutnog ženskara

Kad je 19-godišnja austrijska glumica Romy Schneider, zvijezda filmova o austrougarskoj carici Sissi, sletjela na pariški aerodrom, nije ni slutila da će ondje upoznati čovjeka svoga života. Mlada djevojka “slatka poput sacher torte”, kako ju je opisao slavni Visconti, u francusku je prijestolnicu stigla na snimanje filma “Christine”, kojim je namjeravala stvoriti karijeru izvan domovine. Zadatak da je dočeka dobio je njen filmski partner, zavodnik Alain Delon. Osjećao se pomalo glupo: nije mu se sviđala uloga pratitelja jedne dive. Kad je ugledao krhku, gracioznu i pomalo sramežljivu djevojku, promijenio je mišljenje.

Delon se trudio razbiti Romynu nelagodu na setu šalama, ali se ova u ljubavnim scenama ponašala kao nevina Sissi, a ne kao senzualna žena. “Ne možeš glumiti s takvom hladnoćom i nezainteresiranošću!” podučavao ju je Delon, da bi potom s teorije prešao na praksu. Scena se ponavljala desetak puta, a Romy se opila strašću u naručju naočitog kolege. Sretna djevojka toga je dana priznala majci da se zaljubila, na što je ova prezirno frknula, upozorivši je na glumčevu reputaciju neukrotivog pastuha.

Nježnošću i divljenjem, glumica je uspjela otopiti divlje srce serijskog ženskara. Visconti je Delonu savjetovao da se drži “dobro odgojene djevojke, kakve se danas rijetko sreću” koja će mu “pomoći u stvaranju pozitivnog imidža”. Ovaj je, činilo se, prihvatio savjet. Delonova karijera dosegla je vrhunac nakon svjetskog uspjeha filma “Zločin pod suncem”, a Schneider je polako padala u zaborav. Posao joj više nije ni bio važan: sanjala je samo o udaji i zasnivanju obitelji. To se, međutim, nije slagalo s glumčevom nestalnom prirodom. Počeo se buniti kad bi ga draga pratila na snimanjima, doživljavajući to kao ugrozu svoga naravnog i neotuđivog prava na koketiranje s filmskim partnericama. U ljeto 1963., dok je Romy snimala u Americi, njen odabranik je u Španjolskoj viđen u zagrljaju glumice Nathalie Barthélémy. Glasine su stigle i do Romy, ali je Alain odlučno poricao ljubavno zastranjenje. Uvjerena da joj je rekao istinu – ta bio je sjajan glumac – vratila se u Pariz. Ovaj put, nitko je nije čekao na aerodromu. Sluteći najgore, krenula je prema stanu koji je dijelila s Alainom. Ondje ju je dočekao golemi buket ruža, pored kojeg se nalazila koncizna poruka: “Otišao sam s Nathalie. Čuvaj se!” S tih nekoliko hladnih i odlučnih riječi Delon je okončao njihovu petogodišnju vezu. Gorak i traumatičan kraj bacio je sirotu ženu u tešku depresiju, pa se čak pokušala ubiti. S vremenom je naučila živjeti bez Delona, ali nijednog muškarca koji ga je naslijedio nije toliko voljela. U svibnju 1982. godine, glumičino srce je otkazalo. Nakon pogreba, Delon je kroz suze procijedio: “Bila je moja velika ljubav. Iako sam poznavao mnogo žena, Romy nikada neću moći zaboraviti”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari