Calamity Jane: Heroina ravnice kojoj su svi okrenuli leđa

U društvu legendi Divljeg zapada, poput Billa Hickoka, Jesseja Jamesa i Wyatta Earpa, našla se i jedna žena – ona koju su sa strepnjom nazivali Calamity Jane i koja je mogla parirati svakom kauboju, radilo se o pucanju, jahanju ili žvakanju duhana. No, koliko je njen prikaz u hollywoodskim filmovima utemeljen na zbilji?

Podaci o njoj prilično su šturi. Zna se da je na svijet došla 1852. godine u okolici Princetona u Missouriju, pod imenom Martha Jane Cannary. S nepunih četrnaest, postala je siroče: majka joj je umrla od leukemije, a otac, farmer, jednostavno se srušio u polju, najvjerojatnije od infarkta. Na djevojčina nejaka pleća pao je teret brige o dva mlađa brata i tri sestre. Nakon što se s njima preselila u Piedmont u Wyomingu, prihvaćala je sve poslove kako bi preživjela. Bila je peračica suđa, pomoćna kuharica i najamna čuvarica volova, a neki povjesničari smatraju da se bavila i prostitucijom. Premda je bila nepismena i teške ćudi, vještina baratanja vatrenim oružjem priskrbila joj je poštovanje među osamljenim jahačima, vojnicima i odmetnicima Divljeg zapada. Počela je nositi mušku odjeću i sudjelovati u borbama protiv Indijanaca, a u jednom takvom sukobu zaradila je čuveni nadimak. Priča ide ovako: kad su crvenokošci iz zasjede napali trupe kapetana Eagana, s kojim je jahala, Jane je otrgnula kapetana s njegovog konja, popela se na svog te odjahala s njime na sigurnio. Od tog dana o njoj su pričali kao o Calamity (“Nevolja”) Jane, heroini ravnice.

Za vrijeme Zlatne groznice, preselila se u Deadwood, mjesto u kojem je vladao zakon jačeg. Ondje je upoznala zloglasnog revolveraša Billa Hickoka, s kojim se sprijateljila. Premda je njen odnos s odmetnikom u mnogim filmovima romantiziran, ne postoje dokazi da je dvojac bio u ljubavnoj vezi.

Osim Janeine hrabrosti, nadaleko je bila poznata njena sućutna priroda. Za vrijeme epidemije velikih boginja 1878. godine, liječila je oboljele i bdjela uz njihove krevete. Poput svakog junaka, imala je kobnu slabost, a njena se zvala alkohol. Kako je tonula sve dublje u ovisnost, prijatelji su joj jedan za drugim okretali leđa. Umrla je sama, od upale pluća, u bijednu hotelskom sobičku. Kovčeg joj je nosio muškarac kojeg je njegovala za vrijeme epidemije boginja.

Piše: Lucija Kapural


Komentari