Burduš u sedam slika: Ukradene kokoši, drug Tito i don Vito Corleone

“Parničari”, “Valter brani Sarajevo”, “Košava” i “Povratak otpisanih” samo su neki od filmskih klasika u kojima je bljesnuo genij Jovana Janićijevića (1932. – 1992.). Ipak, publika ga najviše pamti po ulozi romskog glazbenika Burduša u serijalu “Muzikanti” – taj ga je nadimak pratio do kraja života. Donosimo crtice iz života pokojna glumačkog maga!

1. Na svijet je došao u pitoresknom selu Maskare, u “kompletu” s blizancem Andrijom. Imao je tri starije sestre, Jelisavetu, Ljubicu i Živku, koje su nad njim bdjele kao kvočka nad pilićima. Otac Janjićije učiteljevao je po brojnim mjestima u Srbiji, da bi se skrasio u Beogradu na mjestu upravnika pošte.

2. Idilično djetinjstvo nije bilo dugoga vijeka. Kad su Nijemci bombardirali Beograd, od obiteljske imovine “preživio” je samo – mlinac za kavu! U vrijeme okupacije, Janićije završava iza rešetaka, zbog glasine da se njegova kći Živka povezala s ilegalom. Supruga Vera, čiji je daljnji rođak imao važnu funkciju u ministarstvu, uspjela ga je izbaviti na dan kad je bilo zakazano njegovo strijeljanje!

3. Izbačen je iz škole nakon što je izudarao kolegu koji mu je namjerno pogrešno šaptao dok je odgovarao povijest. Nevolje su, međutim, tek počinjale. Početkom 1944. godine, Jovan se danima krio zbog napada na Nijemca. “Bolovao sam od zaušnjaka, pa su mi glavu zavili u krpe. Onako zavijen, nisam čuo da mi se približava auto. Iz njega izletješe Nijemci i jedan mi zviznu šamar. Bijes mi udari u glavu, pa ga iz sve snage šutnuh nogom. Dok se on previjao po zemlji, ja sam šmugnuo u ‘crnu kuću’, kako smo zvali željezničku koloniju. Tu su me prijatelji skrili u podrumske labirinte!”, ispričao je jednom prilikom. Zatvor mu je ipak bio suđen: mjesec dana kasnije, uhićen je zbog – krađe cjepanice!

4. S kolegom Batom Živojinovićem i pjesnikom Brankom Miljkovićem jedne se večeri nakresao u beogradskoj kavani “Žagubica”, ugostiteljskom objektu koji je umjetnicima bio drugi dom. “Birtiju smo napustili u zoru. Odjednom ugledasmo kamion pun kokoši. Ubacismo ih u auto i – pravo na pijacu! Sve smo ih prodali upola cijene. S parama, naravno, krenusmo opet u kavanu. No, na izlasku iz pijace, ugledasmo neku bijednu staricu kako pretura po otpacima. Dadosmo joj sve ‘zarađene’ pare!” prisjetio se tog događaja.


5. Kad se zaljubio u ljepoticu po imenu Žiža, njen otac, mesar Rajko, ganjao ga je nožem po beogradskim ulicama, ne želeći da mu jedinica pođe “za neku glumačku protuhu”. Dvoje mladih ipak se uspjelo potajno vjenčati, a njihova kći Ksenija danas je uspješna glumica.

6. Ožiljak na čelu zaradio je na pozornici, kad mu je pao reflektor na glavu. Te godine umalo je ostao i bez oka. “Na premijeri je u publici sjedio Tito. Valjda zbog treme, kolegica Olivera Marković je pogrešno zamahnula štapom i pogodila me par milimetara od oka. Krv je potekla, a ona je, uvjerena da me oslijepila, pala u nesvijest!” ispričao je.

7. Bio je prvi izbor za ulogu don Vita Corleonea u Kumu. Nije pravodobno svladao engleski jezik, pa je ova pripala Marlonu Brandu!

Piše: Lucija Kapural

Komentari