Britanski princ Filip – plemensko božanstvo

Dok je britanskoj javnosti uglavnom poznat kao vojvoda od Edinburgha, većina svijeta princa Filipa percipira jednostavno kao ostarjelog supruga kraljice Elizabete II. poznatog po specifičnom smislu za humor. Međutim, stanovnici nekolicine razbacanih otočića u Tihom oceanu u njegovoj ličnosti pronalaze i nešto više – elemente božanskog.

Prema drevnim pričama stanovnika sela Yaohnanen, smještenog u pacifičkoj Republici Vaunatu, duh sina planine u prošlim je vremenima preko mora otputovao do daleke zemlje, gdje se oženio s moćnom ženom te će se u određenom trenutku vratiti među svoje štovatelje i donijeti im prosperitet. Budući da su tijekom kolonijalnih vremena imali priliku upoznati se s britanskim državnim uređenjem te vidjeti poštovanje koje su Britanci ukazivali svojoj kraljici, domorodci su logično zaključili kako očekivani junak stoga mora biti njezin suprug – princ Filip.

Iako nije poznato kada se i kako točno ovaj kult razvio, pretpostavlja se da se pojavio tijekom pedesetih ili šezdesetih godina prošloga stoljeća, da bi naposljetku bio ojačan posjetom britanskoga kraljevskog para Republici Vaunatu 1974. godine, tijekom kojega je nekoliko seljana bilo u prilici doista i vidjeti princa uživo. Iako u tom trenutku nije bio svjestan postojanja kulta, prema određenim je informacijama princ Filip kasnije upozoren na nj. Stoga je, potaknut riječima svojih savjetnika, poslao svoj službeni portret štovateljima svog lika. Zauzvrat, seljani su u London poslali nal-nal, tradicionalno oruđe za ubijanje svinja. Naposljetku je skupina od petero pripadnika kulta 2007. godine posjetila Ujedinjeno Kraljevstvo te je tom prigodom održan zatvoren sastanak s vojvodom od Edinburgha.

Sudeći prema sociološkim istraživanjima, kao i prema određenim verzijama spomenute legende koje princa Filipa prikazuju kao brata puno poznatijeg američkog vojnika Johna Fruma, također štovanog na otočju još od perioda Drugoga svjetskog rata, riječ je o primjeru tzv. kargo kulta, odnosno štovanja elemenata visokorazvijene zapadne civilizacije među pripadnicima izoliranih pred-industrijskih društava koji su europske i američke pakete bacane iz zrakoplova i sličnu robu s vremenom protumačili kao božanske poklone svojim štovateljima.

Autor: Saša Vuković 


Komentari