“Briljantni dinosaur održao govor pred UN-om”

Iako smo trenutačno svi zaokupljeni pandemijom COVID-a i agresivnim mjerama njezina suzbijanja, imamo i većih problema od toga, a to je hvatanje u koštac s globalnim zatopljenjem, ali i drugim problemima s kojima se naše društvo i uopće svijet, suočava u prvim desetljećima 21. stoljeća.

Dinosaur nam je “opalio šamar”

Konferencija posvećena klimi COP26 održava se u Glasgowu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a započela je 31. listopada 2021. i trebala je trajati do 12. studenog, ali je još uvijek u tijeku. Pretpostavlja se da će biti završena do kraja vikenda, no upitno je s kojim rezultatom. Upravo je zbog cijele situacije koja graniči s teatrom apsurda, slično kao i sa situacijom vezanom uz pandemiju, izašao u javnost briljantni video u kojem se pojavljuje kao glavni lik i govornik izumrli dinosaur Franke, koji se ušetava u Generalnu skupštinu UN-a, kako bi nam s punim pravom “opalio šamar” jer više za pljeskanje po prstima nema vremena.

“Mi smo imali asterod, a koja je vaša isprika?” 


Nakon što dolazi za govornicu, velociraptor  drži strastven, ali lucidan govor u skupštini UN-a. Vjerojatno izbor vrste dinosaura nije slučajan jer je velociraptor jedan od najpametnijih dinaosaura, čiji je mozak bio proporcionalan veličini njegova tijela. Uz to on je pripadao vrlo društvenoj vrsti dinosaura pa je njegov odabir kao govornika na kongresu bio logičan. Kako on zna “ponešto” o izumiranju u nekoliko kratkih i jezgrovitih rečenica “udara” u srž stvari. Između ostalog kaže: “Mi smo imali asteorid, a koja je vaša isprika?”

Dinosaur koji udara gdje najviše boli

Naime, najveći spor koji se vodi na ovoj konferenciji za klimu je rasprava o subvencijama za fosilna goriva jer se one moraju smanjiti, kako bi se smanjila i emisija stakleničkih plinova. I tu dinosaur brzo udara gdje najviše boli pa kaže da bi naše izumiranje bilo usporedivo s njihovim, samo ukoliko bi se pokazalo da su oni trošili ogromna sredstva iz javnog proračuna kako bi financirali gomile asteroida.

Trgovanje stakleničkim plinovima

Video je pušten u javnost 27. listopada, uoči početka konferencije, a glas je “dinosauru” posudio Jack  Black. Najviše problema na konferenciji stvaraju Kina, kao najveći zagađivač stakleničkim plinovima, i Saudijska Arabija, kao najveći izvoznik nafte. Svrha sastanka je ograničiti globalno zatopljenje na 1,5 stupanj Celzija. Prekoračenje tog praga izazvalo bi još ekstremniji rast mora i jače klimatske promijene od dosadašnjih. Da bi se to realiziralo bilo bi potrebno smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 45 posto unutar idućih devet godina, što je iz ovih pozicija gotovo pa nemoguća misija, a ono što bi se trebalo postići nakon toga je već ozbiljnija sfera znanstvene fantastike, a to je da se ona svede na nulu. Na sastanku bi se trebalo dotaknuti i problematike trgovine stakleničkim plinovima koja zapravo je odraz društvenog sustava utemeljenog na tržišnim principima i profitu, koji predstavlja srž problema naše civilizacije. Naime vlade određuju gornju količinu stakleničkih plinova koje može emitirati jedan sektor, a oni koji ne proizvode toliko mogu svoje viškove prodati drugim tvrtakama, što kompromitira cijeli sustav. Upravo je problem u ovakvim manipulacijama.

Ne gine nam dizanje temperature ispod 2,4 stupnja

Prema trenutačnim meterološkim modelima, koji su se do sada pokazali nepouzdanima, jasno je samo jedno da su sve promijene znatno brže od očekivanih i isto tako ekstremnije. Ukoliko nastavimo ovim smjerom, u što nesumnjamo, ne gine nam dizanje temperature za 2,4 stupnja, što znači da nas čekaju nesagledive posljedice. One će biti vidljive u svim segmentima ljudskog društva, što će dovesti do promjena u gospodarstvu i u smanjenoj sigurnosnoj situaciji u svijetu gdje će se doći do borbe za resursima. U sklopu kongresa koliko je poznato traži se od razvijenih zemalja da preuzmu troškove za zemlje u razvoju koje se realno gledano nemaju s čime suprotstaviti klimatskim promjenama, a prve su na njihovom udaru. To je posljedica njihove nerazvijenosti, koja ih čini znatno ovisnijima o hirovima prirode.

Sat okucava, kao što dinosaur upozorava, a ključne odluke će ili sada biti donesene ili smo kao vrsta otišli na put bez povratka.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari