Božićno drvce kao znak sjećanja na ratnu solidarnost

Svake se godine nekoliko tisuća stanovnika Londona okuplja na Trafalgarskom trgu kako bi svjedočili tradicionalnom paljenju žaruljica na jelki u njegovom središtu. No, osim blagdanskog, ova 25 metara visoka jelka ima i svoj povijesni značaj. Da bi se on objasnio, potrebno je vratiti se u razdoblje Drugoga svjetskog rata.

Zbog njezinog strateškog položaja i mogućnosti trgovine švedskom željeznom rudom na sjeveru, Hitler je u travnju 1940. godine naredio zauzimanje Norveške, nakon čega je u njoj uspostavljena marionetska vlast čovjeka koji je svim tadašnjim i budućim kolaborantima dao svoje ime – Vidkuna Quislinga. Poput mnogih drugih državnih čelnika, uključujući i Petra II. od Jugoslavije, i norveški je kralj Haakon VII. utočište pred osvajačima našao u Londonu, u tom trenutku glavnom središtu antifašističkog otpora. Organiziravši vladu u izbjeglištvu, kralj Haakon uskoro je postao simbolom norveškog otpora i potpora narodu koji je ostao u okupiranoj Europi. Budući da se, za razliku od spomenutog Karađorđevića, tijekom ratnoga razdoblja nije kompromitirao, niti pak je na norveškom tlu uspostavljen novi režim koji bi se protivio njegovom povratku, Haakon VII. nakon oslobođenja zemlje vratio se 7. lipnja 1945. godine u svoju prijestolnicu gdje je srdačno dočekan.

Ipak, ni norveški narod ni sam kralj nisu zaboravili britansku pomoć koja se pokazala ključnom u presudnim ratnim trenutcima. Stoga je već 1947. godine pokrenut običaj koji traje do danas – dostava goleme nordijske jelke kao dara iz zahvalnosti britanskom monarhu i narodu. Procedura izbora ovoga simbola prijateljstva zapravo počinje godinama prije nego li on dospije na svoje odredište. Naposljetku dolazi do izbora između petnaestak najljepših stabala starih otprilike 50 godina u šumi Normarka kod Osla te se najljepši primjerak, zvan Kraljicom šume, uz pjevanje blagdanskih pjesama i prisutnost norveškoga i britanskog izaslanstva, sječe i sprema za svoj put na Otok, gdje ga očekuje ceremonija spomenuta na početku.


Komentari