Božanstveni luđak: Izmet na glavi, zvono u ruci, divlja mačka na povocu

Nevjerojatnom sugestivnošću, Salvador Dalí uronit će vas u kraljevstvo nesvjesnog, u bogat i halucinantan svijet slika iz najluđeg sna ili noćne more. Evo nekoliko zanimljivosti o božanstvenom luđaku i geniju, perjanici nadrealističkog pokreta:

1. rođen je 1904. u Figuerasu, a klicu njegovih kasnijih neuroza posijali su roditelji, koji se nisu mogli pomiriti s gubitkom prvorođenog sina. Mališana su odijevali u pokojnikovu odjeću, tvrdeći da je on njegova reinkarnacija. To se itekako odrazilo na njegovu mentalnu stabilnost. Kad mu je bilo deset, gurnuo je vršnjaka s mosta. Na pitanje što ga je nagnalo na taj čin, odgovorio je: “Želio sam vidjeti boju krvi”.

2. Šuškalo se da je prijateljstvo s Federicom Garcíjom Lorcom bilo prožeto fizičkom strašću, ali je Dalí to zanijekao. “Lorca me dvaput pokušao sodomizirati, ali mu nisam popustio, premda sam osjećao da je veliki pjesnik i da mu dugujem malo anusa Božanstvenog Dalíja”, ispričao je. Lorci su se navodno osobito sviđali Dalíjevi brkovi, koje je njihov vlasnik nazivao “antenama za komunikaciju s izvanzemaljcima”.

3. Dalíjev i Buñuelov nadrealistički film “Andaluzijski pas” šokirao je publiku, napose uvodna scena koja prikazuje oko prerezano britvom. “Naš film u jednoj je večeri uništio desetljeće pseudointelektualnog avangardizma. U Europi više nema mjesta za male, nastrane rombove gospodina Mondriana”, pompozno je objavio.

4. kako bi zaveo Galu, suprugu prijatelja Paula Éluarda, kosu je namazao kozjim izmetom, a iza uha je koketno zataknuo krizantemu koju je maznuo s nekog groba. Umjesto da pobjegne, ova je rekla: “Odsad se više nećemo razdvajati”. Gala je uživala u ekscentričnostima gore polovice, primjerice, činjenici da na povocu naokolo vuče ozelota kao da je riječ o psiću ili pak mahnito zvoni zvoncem kad god bi mu se učinilo da mu prolaznici ne posvećuju dovoljno pažnje.


5. kad je Gala umrla, slikar je izgubio volju za životom. Namjerno je uzrokovao dehidraciju organizma, objašnjavajući kako se pokušao dovesti u stanje “suspendirane živosti”, jer je čitao da mikroorganizmi to mogu. Njegovi prijatelji vjerovali su da je riječ o pokušaju samoubojstva, pa su ga odveli u Figueras i pobrinuli se da zadnje dane provede u udobnosti svoga čuvenog Kazališta-muzeja.

Piše: Lucija Kapural

 

 

Komentari