“Bonnie i Clyde punka”: Ubio je svoju dragu, a onda je presudio sebi

Jedni su ga opisivali kao senzibilnog mladića kojeg je nesposobnost da se nosi sa slavom gurnula u spiralu autodestruktivnosti; drugi su u njemu vidjeli divljaka kojeg bi trebalo zaključati u tamnicu i zauvijek baciti ključ. Svim opisima jedna je riječ, međutim, bila zajednička: “problematičan'”. Toga je i sam bio svjestan. “Umrijet ću prije dvadeset pete, a kad se to dogodi, znat ću da sam živio onako kako sam htio”, proročanske su riječi Sida Viciousa (1957. – 1979.), ikone punk pokreta. Nažalost, basist i pjevač “Sex Pistolsa” za sobom je povukao još jednu problematičnu dušu.

Kad je tog hladna jesenskog jutra, 12. listopada 1978. godine, recepcioner njujorškog hotela “Chelsea” stigao na posao, nije ni slutio da će njegova rutina biti razbijena onim o čemu je ranije samo čitao na stranicama crne kronike. Oko deset sati, iz hotelske sobe 100 primio je poziv od kojeg mu se sledila krv u žilama. “Ona se ne miče… Pomozite mi!”, ponavljao je tihi muški glas. Recepcioner je smjesta pozvao jednog od zaposlenika hotela, a ovaj je pohitao u sobu 100. Kad je okrenuo kvaku, dočekao ga je prizor iz noćne more: na podu kupaonice, u lokvi krvi, ležalo je tijelo mlade žene, a muškarac mahnitog pogleda klečao je pored nje, ponavljajući koliko je voli. Nije bilo sumnje odakle sva ta krv dolazi – na djevojčinom trbuhu zjapila je golema ubodna rana, a pored nje nalazio se lovački nož. Bolničari su mogli samo konstatirati smrt, a vidno drogirani muškarac koji je ponavljao da je ubio svoju dragu priveden je u policijsku postaju.

Osumnjičenik, kontroverzni glazbenik Sid Vicious, prvotno je izjavio da se ne sjeća ničega što se dogodilo prethodne noći, jer je bio previše “urokan”. Tijekom višesatnog ispitivanja, stalno je mijenjao iskaz. “Ja sam je ubio!”; “Učinio je to netko drugi!”; “Sama je pala na nož!”, bile su samo neke od verzija koje je iznio detektivima. Premda su brojni dokazi upućivali na to da je glazbenik krivac za smrt svoje 20-godišnje djevojke Nancy Spungen, nijedan nije bio dovoljno čvrst za direktnu osudu, a njegove kontradiktorne izjave, kao i činjenica da je bio pod utjecajem opijata, činili su ga nepouzdanim svjedokom pa je pušten uz jamčevinu.

Nancy Spungen rođena je u židovskoj obitelji u Philadelphiji 1958. godine. Školsko testiranje pokazalo je da ima iznimno visok kvocijent inteligencije, pa je preskočila razred i maturirala sa nepunih šesnaest. Unatoč akademskim uspjesima, bila je buntovna i neuračunljiva. Kad je počela konzumirati droge i družiti se sa sumnjivim muškarcima, i ono malo mentalne stabilnosti kojom je raspolagala nepovratno se rastočilo. Depresivne epizode smjenjivale su se s histeričnim, nerijetko nasilnim pokušajima privlačenja pažnje. Nakon što se pokušala ubiti, dijagnosticirana joj je shizofrenija. Upisala je fakultet, ali je s njega je izbačena kad je otkriveno da je u studentskoj sobi skladištila robu koju je krala po dućanima. Pobjegavši od kuće, nastanila se u New Yorku, gdje se  uzdržavala baveći se prostitucijom i prodajući drogu na ulici. Počela se motati oko slavnih rock bendova poput “New York Dollsa” i “Ramonesa”, s kojima je išla na turneje kao groupie.

U London, tadašnju prijestolnicu punk pokreta, doputovala je zaključivši da je “ondje sva akcija”. Iako je prvo pokušala zavesti Rottena, koji joj je kao frontman benda bio zanimljiviji, nije uspjela u tome pa je počela izlaziti sa Sidom Viciousom. Ovaj je u to vrijeme već bio ovisan o nekoliko teških droga, a Nancy ga je odvela korak dalje – u ponor zvan heroin. Osim o drogi, Sid i Nancy postali su nezdravo ovisni jedno o drugome. Izljevi ljubavi smjenjivali su se s izljevima bijesa. Ona ga je provocirala i vrijeđala u društvu ili mu iz čistog mira grebla lice; on bi je potom smirivao šakama. Članovi “Sex Pistolsa” otpočetka nisu mogli smisliti nepredvidivu narkomanku koja ih je pratila poput sjene, a kad je Sid zbog nje počeo zapostavljati obaveze, činili su sve kako bi je otjerali iz njegovog života. Kad su krenuli na američku turneju, bili su uvjereni kako je to idealna prilika da razdvoje kolegu od one koju su mediji proročanski nazvali “Yoko Ono Punka”. Umjesto ljubavi Sida i Nancy, raspao se bend.


Nakon toga, Nancy se proglasila Sidovom menedžericom te je u njegovo ime razgovarala s medijima. Kako je nesretni mladić stalno bio drogiran, u solo karijeri nije postigao veće uspjehe, ako ne računamo agresivnu obradu Sinatrine uspješnice “My Way”. Kad bi paru ponestalo droge, Nancy je odlazila na ulicu te se prodavala za vrećicu ili dvije heroina. Sidu je to smetalo, ali bi se primirio čim bi si ubrizgao šut. Ona je pak imala depresivne epizode i događalo se da danima ne bi željela ustati iz kreveta. Bio je to početak puta koji je, u konačnici, doveo do krvoprolića.

Deset dana nakon Nancynog ubojstva, Vicious, koji je na uvjetnoj slobodi čekao početak suđenja, pokušao se ubiti prerezavši vene razbijenom žaruljom. Zatvoren je u psihijatrijsku bolnicu, gdje je pokušao ponovno, ovaj put skakanjem kroz prozor. “Želim biti s Nancy!”, vikao je bolničarima, koji su ga u zadnji trenutak odvukli na sigurno. Kad ga je novinar pitao nedostaje li mu draga, odgovorio je: “Svakog trenutka”. Na upit gdje bi sada volio biti, sagnuo je glavu te jedva čujnim glasom promrmljao: “Pod zemljom”. Bio je to njegov posljednji intervju.

Nakon što je u nekom klubu pretukao brata pjevačice Patti Smith, završio je u zatvoru, odakle je premješten u kliniku za odvikavanje od ovisnosti. Ostao je “čist” do veljače 1979. godine, kad je zbog dobrog ponašanja pušten kući. Majka Anne priredila mu je zabavu dobrodošlice, no Sid je samo želio otići. Na bučnom tulumu, ubrizgao si je zlatni šut i zauvijek zaklopio oči. Bila mu je dvadeset jedna godina.

Sljedeće jutro, majka je u džepu njegovog kaputa pronašla oproštajno pismo. “Imali smo pakt smrti, i sada je na meni red da odradim svoj dio dogovora. Sahranite me pored moje drage, u kožnoj jakni i s motorističkim čizmama na nogama!”, stajalo je u poruci koja je uklonila zadnji trag majčine nade da se radilo o nesretnom slučaju. Kako Sidovu želju nije bilo moguće ostvariti, budući da je Nancy pokopana na židovskom groblju, majka i prijatelji su ga kremirali te dio praha posuli po grobu žene koju je volio… Žene koju je po svoj prilici ubio.

Budući da je jedini svjedok Nancyne smrti bio upravo Sid, slučaj nikada nije do kraja razjašnjen. Većina dokaza upućuje na to da je Sid ubio Nancy, no je li  bila riječ o svađi koja je otišla predaleko ili je u naletu halucinacija uzrokovanih drogom greškom ubio voljenu, ostaje tajna. Postoji i teorija da je nesretna žena sama sebi zadala ubodnu ranu, budući da kut pod kojim je nož ušao ne isključuje mogućnost samoubojstva; pa i ona da je to učinio jedan od brojnih dilera koji su posjetili par te noći.

Piše: Lucija Kapural

Komentari