Bizarno smaknuće mrtvog čovjeka: Gotovo četvrt stoljeća, glava Olivera Cromwella stajala je nabijena na kolac!

Fotografija: YouTube screenshot

Što povezuje O. J. Simpsona, Amandu Knox i Jodi Arias? Koja je osebujnost mongolskoga grlenog pjevanja? Zašto je truplo engleskog državnika Olivera Cromwella ekshumirano? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Mongolsko grleno pjevanje jedna je od najosebujnijih i najzahtjevnijih pjevačkih tehnika. Poznato i kao khoomei, od davnina se prakticiralo diljem Mongolije, no najpoznatiji izvođači potječu iz naroda Tuva. Prilikom ovakvog pjevanja, istovremeno se proizvode dva tona različite visine. Niski ton ili zujanje nastaje od fundamentalne frekvencije koju proizvodi vibracija glasnica, dok više melodijske linije nastaju kao rezultat pjevačevog kontroliranja usta – koristi ih kao filtar, odabirući po jednu notu iz prirodno intonirane serije visokih tonova. Iskusni pjevač može proizvesti dvije do četiri note istovremeno.

2. Prije gotovo tri desetljeća, O. J. Simpson, zvijezda američkog nogometa, u “suđenju stoljeća” oslobođena je krivnje za okrutno dvostruko ubojstvo. Do današnjeg dana, većina Amerikanaca smatra da, zbog brojnih grešaka tužilaštva, pravda u njegovom slučaju nije zadovoljena. Slično je javno mnijenje po pitanju Amande Knox, mlade Amerikanke kojoj se u Italiji sudilo zbog ubojstva cimerice. Što se tiče Jodi Arias, fatalne plavuše koja je oduzela život bivšem partneru, dokazi su bili odveć snažni te je osuđena na doživotnu robiju. Zanimljivo je da su Simpson, Knox i Arias rođeni na isti dan, 9. srpnja. Povezuje ih još nešto – zločini za koje im je suđeno počinjeni su nožem.

3. Pablo Picasso (1881. – 1973.), jedan od najvećih umjetnika dvadesetog stoljeća te najplodnijih stvaralaca svih vremena, bio je ekscentričan čovjek nagle naravi. Otac kubizma redovito je nosio pištolj sa sobom. Bez da trepne, uperio bi ga u drznike koji su mu se usudili postaviti omraženo pitanje, ono o snislu njegovih djela. Ovi bi se, dakako, prestrašili, jer nisu znali da je oružje napunjeno “ćorcima”.

4. Premda su još drevni Egipćani – kako žene tako i muškarci – naglašavali trepavice crnom bojom, moderna maskara izumljena je tek u devetnaestom stoljeću. Njenim tvorcem smatra se francuski kemičar Eugène Rimmel, koji je izumio efikasno kozmetičko sredstvo pomiješavši čađu i vazelin. Maskaru jednakog sastava na drugoj strani Atlantika je 1915. popularizirao kozmetičar Thomas Lyle Williams. Pakiranu u praktičnoj kutijici, stvorio ju je za svoju sestru Maybel. Bio je to začetak kozmetičkog imperija poznatog pod nazivom “Maybelline”.


5. Englez Rory Curtis, mladi nogometaš kojem su predviđali blistavu karijeru (bio je jedan od najboljih golgetera na akademiji “Manchester Uniteda”), 2012. godine je doživio tešku prometnu nesreću. Kad se nakon šest tjedana probudio iz kome, nemalo je iznenadio okolinu: tečno je govorio francuskim jezikom, koji je tek kratko učio u djetinjstvu, i bio ga gotovo u potpuno zaboravio. Njegova “supermoć” trajala je samo jedan dan – nakon toga, vratio se materinjem jeziku, a od francuskog mu je ostalo tek nekoliko fraza.

6. Daska za surfanje u Europi je konstruirana zahvaljujući otkrićima Jamesa Cooka (1728. – 1779.). Čuveni engleski moreplovac pisao je, naime, o neobičnoj drvenoj dasci zvanoj papa he’e nalu, kojom se služe domoroci na Havajima. Prvi daskaški klub 1920. je, na Havajima, utemeljio američki plivač Duke Paoa Kahanamoku. Međunarodna organizacija “Surfing Federation” osnovana je 1962. u Limi, a prvo svjetsko prvenstvo održano je 1964. godine.

7. Engleski državnik Oliver Cromwell (1599. – 1658.) u građanskom je ratu uspio ukinuti britansku monarhiju, smaknuti dotadašnjeg kralja Karla I. i sam se domoći vlasti. Prema novom ustavu iz 1653. godine, Cromwell je imenovan doživotnim lordom protektorom s diktatorskim ovlastima, no poživio je još samo pet godina. Nakon što je preminuo, na tome mjestu ga je naslijedio sin Richard Cromwell, no ni on se nije uspio dugo održati na vlasti. Nezadovoljstvo strogim režimom puritanaca 1660. je omogućilo restauraciju dinastije Stuart (izborom Karla II. Stuarta). Nakon povratka na vlast, kralj i njegovi ljudi odlučili su da Oliver Cromwell mora biti kažnjen zbog svojih prevratničkih opačina, pa makar i bio dva metra pod zemljom. Leš je 1661. ekshumiran iz Westminsterske opatije, nakon čega je održano njegovo ritualno “smaknuće”. Pred kraljevskom palačom u Westminsteru, pokojnikova glava je odsječena te nabijena na kolac. Zvuči nevjerojatno, no ondje je stajala dvadeset četiti godine, sve dok je nije srušio udar groma!

Piše: Lucija Kapural

Komentari