Bizarni američki zakoni: Zabranjeno je vezati aligatora za hidrant i objedovati u gorućoj prostoriji!

Amerikanci se mogu “pohvaliti” brojnim zakonima koji laicima zvuče kao da su ih sastavljali članovi skupine “Monty Python”. Tome se ne treba čuditi: ljudi čine čudne stvari, što za sobom povlači pisanje čudnih zakona kako bi se iste spriječile. Neke od bizarnih regula s naše liste doimaju se kao urbane legende ali, opet, svaka je donesena s razlogom. Jedne su relikti prošlosti koje je zakonodavac propustio izmijeniti, druge se tiču nevažnih sitnica, a treće su jednostavno glupe. Dobro došli u zonu sumraka američkog zakonodavstva!

Jeste li, primjerice, znali da kupnjom žutog margarina u saveznoj državi Missouri činite prekršaj po zakonu iz 1985. godine? Ideja je bila zaštita lokalne mliječne industrije od uvoza jeftina lažnog putra, a premda zakon više nema ama baš nikakvog smisla, još je aktualan. Ako ste uhvaćeni u spomenutom nedjelu, morate platiti sto dolara kazne; ako pak ponovite zločin, opalit će vas po džepu s pet puta većom svotom. Skoknimo do Illinoisa! Tamošnji zakon strogo brani pecanje u pidžami (valjda da ne biste neprimjerenom odjećom skandalizirali čednije grgeče i pastrve), kao i objedovanje u prostoriji zahvaćenoj požarom (!). Ako se pak zateknete na nebeskim visinama Utaha, bilo u sportskom aviončiću, bilo u zmaju, znajte da ptice imaju prednost. Na Havajima ne smijete stavljati novčiće u uši, a u Louisiani vezati aligatora za hidrant. Kad smo već kod hidranta, valja reći da ove naprave u Pennsylvaniji moraju biti provjerene – sat vremena prije požara (!!).

U Alabami je, tehnički gledano, incestuozni brak još dozvoljen ali je, s druge strane, zabranjeno igrati domino nedjeljom, upravljati motornim vozilom s povezom preko očiju ili nositi lažne brkove u crkvi. Muškarci iz Floride ne smiju se pojaviti u javnosti odjeveni u haljinu niti ispuštati vjetrove na javnome mjestu poslije šest popodne, a oni iz Colorada poljubiti ženu dok spava. I Aljaska svoga konja za trku ima: u gradu Hainesu zakon brani ulazak klokanima u brijačnice te nošenje praćki bez dozvole (ljudima, ne klokanima), a u Anchorageu ne smijete boraviti u vlastitoj kamp-prikolici dok je ona u pokretu.

Piše: Lucija Kapural


Komentari