Bizarne navike velikog filozofa: Masturbirao u javnosti i urinirao po ljudima

Diogen iz Sinope (403. pr. Kr. – 323. pr. Kr.), najpoznatiji pripadnik ciničke filozofske škole, zagovarao je vraćanje primitivnu, prirodnom načinu života. Držeći da je najveće dobro imati što manje potreba, živio je kao prosjak i spavao pod trijemom hrama ili, kao što je opće poznato, u bačvi. Zbog inzistiranja na povratku ka svojevrsnom animalizmu, dobio je nadimak “Kion” odnosno “Pas”, odakle neki pogrešno izvode naziv “cinici”. Kao pas, i to ne dresirani, često se i ponašao.

Informacije koje imamo o njegovom životu u obliku anegdota je prenio Diogen Laertije u djelu “Životi i mišljenja znamenitih filozofa”. U školama ste vjerojatno naučili da je mislilac, usred bijela dana, hodao po ulicama i trgovima s fenjerom u ruci, govoreći kako “traži čovjeka”; da je, vidjevši prosjaka kako iz svoje ruke pije vodu, odbacio drvenu čašicu koju je posvuda nosio te uzviknuo “Kako sam bio rasipan!”; da mu je Aleksandar Veliki nudio što god mu srce želi, na što je filozof vladaru odbrusio kako je jedino što želi da mu se ovaj makne sa sunca, budući da ga je svojom sjenom ometao pri sunčanju; kako se, ne baš biranim riječima, sprdao sa Sokratovim učenjem… Postoje, međutim, i anegdote o Diogenu koje se na nastavi filozofije ne spominju.

Diogenova ekscentričnost išla je ruku pod ruku s njegovom zajedljivošću, a šarmantan koktel osobina bio je garniran potpunom nebrigom za tuđa mišljenja i osjećaje. S posebnim apetitom je prkosio društvenim konvencijama koje je smatrao nepotrebnima, a takvim je više-manje smatrao sve norme civiliziranog života. Zabilježeno je, primjerice, da je mudrac bez pardona vršio veliku nuždu u javnosti, nerijetko dok bi držao govore, a po ljudima koji mu se nisu sviđali znao se – pomokriti! Osobnu slobodu je iskazivao i time što je mastrubirao u javnosti kad god bi za time osjetio potrebu.

Piše: Lucija Kapural


Komentari