Bizarne dijete iz prošlosti, 3. dio: Uzmi koku, otopi masnoću na boku!

Imperativ mršavosti ne datira od jučer, a nije rezerviran ni samo za pripadnice ljepšeg spola. Ako mislite da su holivudske dive koje žive od javorova sirupa skrenule pameću, nemalo ćete se iznenaditi metodama, uvelike sličnim onima inkvizitorskim, kojima je čovjek pokušavao smršavjeti kroz povijest. Donosimo listu najbizarnijih dijeta otkad je svijeta i vijeka!

Otrovom za štakore do vitke linije

Jedan od prvih lijekova za mršavljenje stvoren je, pogađate, u zemlji slobodnih, domovini hrabrih i oazi pretilih – Sjedinjenim Američkim Državama. Zvao se “Dinitrofenol”, a na tržištu se pojavio tridesetih godina dvadesetog stoljeća, kao sredstvo koje “dokazano ubrzava metabolizam i topi masne naslage”. Zvuči nevjerojatno da se takvo što moglo nabaviti u apotekama, znamo li da je riječ o spoju (DNF) koji se ranije koristio u industrijske svrhe: u proizvodnji gnojiva, boja, eksploziva, insekticida i – otrova za štakore! Svojstvo DNF-a da izaziva gubitak tjelesne težine otkriveno je slučajno, za vrijeme Prvoga svjetskog rata. Naime, primijećeno je da radnici u tvornicama za proizvodnju municije naglo i neobjašnjivo mršave, a istraživanje je pokazalo da je za to zaslužan DNF, sredstvo s kojim su često dolazili u dodir. Korpulentni Ameri su ovaj “lijek”, dakako, konzumirali u razblaženom obliku, no to ih nije spasilo od nuspojava u rasponu od osipa na koži, vrtoglavice i glavobolje, preko nepravilna rada srca i sive mrene, do bolne smrti. Potonja je rezultirala njegovim povlačenjem s tržišta 1938. godine.

Drogom protiv sala

Iza kemijske formule 1-fenil-2-amino-propan krije se amfetamin, stimulans središnjega živčanog sustava. Poznat i kao speed, dokazano uklanja umor te potiče mentalnu i tjelesnu aktivnost. Produljenom uporabom, razvija se snažna ovisnost koju prati stanje slično paranoidnoj shizofreniji, s vrlo živopisnim, katkad zastrašujućim halucinacijama. Danas znamo da je riječ o vrlo opasnoj drogi, no četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća speed se mogao dobiti na recept. Liječnici su, naime, propisivali tablete amfetamina za mršavljenje, naglašavajući kako su posebno efikasne u liječenju ženske pretilosti. Reklame iz tog doba pripadnicama ljepšeg spola savjetovale su da uzmu nekoliko grama ovoga čudesnog praha, kako bi “gubile kilograme dok obavljaju kućanske poslove”! Nije to, međutim, bila jedina droga koja se smatrala zalogom vitkosti. Kokain, alkaloid iz lišća biljke koke, prvi je otkriveni lokalni anestetik (1860). Početkom dvadesetog stoljeća, prije nego što se znalo da je riječ o teškoj opojnoj drogi, smatrao se lijekom za niz tegoba, od zubobolje preko smanjenog libida pa do debljine. Bio je čak sastojak “Coca-Cole”, sve dok njegovo korištenje nije zabranjeno!


Čudesni napitak za sveopći boljitak

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, američki liječnik Roger Linn osmislio je jednostavnu i efikasnu dijetu: osim “čarobnog napitka” koji je samodopadno nazvao “Prollin”, ne smijete jesti – ništa! Tekućina bljutavog okusa i boje svježeg dreka sastojala se od životinjskih rogova, kopita, tetiva, kostiju i ostalih nusproizvoda klanja, koji su se naknadno tretirali umjetnim zaslađivačima i enzimima za razgradnju masti. Kako je čaša “Prollina” pružala 400 kalorija i nula hranjivih tvari, brojni konzumenti imali su problema sa srcem, a neki su navodno i umrli. Možda je to bio dio kure – čuli smo da mrtvaci mršave kao blesavi!

Mljac, zrak!

Ma koliko restriktivne bile, dijete vam ipak dopuštaju da nešto pojedete. Ne i ona koju propagiraju “Breathariani”, trknuta ekipa koja je početkom dvadesetog stoljeća zagovarala odricanje od – svega. Prema njihovoj filozofiji, prosvijetljen čovjek može živjeti samo od sunca i zraka. Kad postigne najviši oblik harmonije s prirodom, tričarije poput hrane, vode i sna više mu nisu potrebne. Jedna Australka tvrdila je da, kao punokrvni “Breatherian”, nije jela ni pila zadnjih pet godina, što je pokušala dokazati u emisiji “60 Minutes”. Nakon četiri dana posta, govor joj se usporio, a zjenice raširile. Peti dan je dehidrirala i pala u nesvijest, pokazavši da ipak nije dosegla traženi stupanj prosvjećenosti. Ne znamo je li istina, ali smo čuli da je ovaj pokret u zadnje vrijeme našao pristaše u redovima hrvatskih umirovljenika…

Naočale za mršavljenje

Jeste li ikad primijetili da lanci brze hrane koriste puno žute i crvene boje na svojim logotipovima i u restoranima? Ako je vjerovati znanstvenicima, upravo te nijanse potiču apetit. S druge strane, plava boja trebala bi suzbijati glad. Vođeni ovom spoznajom, Japanci, svjetski prvaci u broju ludih izuma, prije četiri godine na tržište su lansirali – naočale za mršavljenje! Njihovi okviri bitno su kompaktniji od klasičnih, a pomoću računalne tehnologije zbunjuju osjetila korisnika: stvaraju privid da ovi jedu mnogo veće i ukusnije obroke. Minijaturna kamera zavarava mozak pogrešnom percepcijom, a ugrađena cjevčica ispušta ugodan miris u nos, mijenjajući okus jela. Dovoljno je da debeljko natakne ovo čudo na nos i običan čajni keksić pred njegovim će se očima preobraziti u gigantsku čokoladnu tortu!

Piše: Lucija Kapural

Komentari