Bizarne dijete iz prošlosti, 2. dio: Cigaretom protiv sala

Imperativ mršavosti ne datira od jučer, a nije rezerviran ni samo za pripadnice ljepšeg spola. Ako mislite da su holivudske dive koje žive od javorova sirupa i zraka skrenule pameću, nemalo ćete se iznenaditi metodama, uvelike sličnim onima inkvizitorskim, kojima je čovjek pokušavao smršavjeti kroz povijest. Donosimo listu najbizarnijih dijeta otkad je svijeta i vijeka!

Puši, pa se osuši!

Teško je zamisliti da je pušenje ikad promovirano kao dobro za zdravlje no, prije nego što su zdravstvene institucije izdale službena upozorenja o štetnosti cigareta, mnogi su vatreno podržavali tu teoriju. Nekoliko duhanskih kompanija isticalo je suzbijanje apetita kao jednu od najvažnijih kvaliteta svojih proizvoda, a čak su i neki liječnici propagirali ovaj nonsens. Početkom tridesetih godina prošlog stoljeća, ugledni specijalist objavio je iscrpnu disertaciju u kojoj korpulentnim ljudima savjetuje da se, svaki put kad osjete glad, prvo protegnu, a potom zapale dvije do tri cigarete!

Mesine, mesine amo, jer utjehe nema u voću!

Današnji nutricionisti osobama koje žele smršaviti savjetuju konzumaciju voća, povrća i biljnih vlakana – sve ono što tzv. “Eskimska dijeta” brani. Ovaj suludi režim prehrane osmislio je islandski istraživač Vilhjalmur Stefansson. Na ideju da bi se čovjek trebao hraniti isključivo mesom i sirovom ribom došao je na jednom od svojih putovanja sibirskim tundrama, dvadesetih godina prošlog stoljeća. Tada je, u nekom zabačenom selu, otkrio ljude koji su konzumirali isključivo meso karibua (vrsta soba), sirovu ribu i masno tkivo kita, a za voće i povrće nikad nisu ni čuli. Kako su se mesožderi doimali zdravima, čilima i veselima, Stefansson je odlučio i sam probati ovu dijetu. Mjesec dana kasnije, bio je pet kilograma lakši. Moderna verzija, tzv. “Atkinsova dijeta”, nešto je blaža (dopušta konzumaciju povrća), ali je liječnici smatraju iznimno opasnom po zdravlje.


Odi pod tuš i salo će biti kuš!

Isprati višak sala pod tušem? Zvuči suludo, ali to nije spriječilo debele Amere da tridesetih godina prošlog stoljeća navale na “čudotvorne” sapune za mršavljenje kao da sutra ne postoji. “Fatoff”, “Fat-O-No”, “La-Mar Reducing Soap” (na slici!) i slični proizvodi pozivali su naivne kupce da se dobro nasapunaju, a potom gledaju kako se njihov obujam iz dana u dan smanjuje. “Znanstveno” objašnjenje bilo je krajnje neuvjerljivo: redovita primjena sapuna za mršavljenje trebala je doprinijeti “širenju pora, izmjeni tvari i poboljšanju cirkulacije”, posljedica čega bi bio gubitak “od sedam do deset kilograma mjesečno”. Unatoč grandioznim obećanjima, rezultati su izostali. Možda zato što se radilo o običnim sapunima za ruke. Nasanjkane (zapravo “nasapunane”) buce prijetile su tužbom, ali je stvar ubrzo pala u zaborav.

Najbolje je sve prespavati

Lista bizarnih dijeta iz prošlosti bila bi nepotpuna bez spomena tzv. “Trnoružičine dijete” (“The Sleeping Beauty Diet”). Na prvi pogled, stvar ima smisla. Dok ne jedete, ne možete se udebljati, a dok spavate – pogađate – ne možete jesti. Osim toga, sigurno su vam rekli da je san važan za zdravlje i ljepotu, zar ne? E sad, sve da ste najveća lijenčina u svemiru, teško da možete odspavati više od dvanaest, trinaest sati u komadu (na stranu onesvješćivanje nakon cjelonoćne pijanke). Tvorci “Trnoružičine dijete” došli su do genijalnog rješenja: dovoljno je da se čovjek nakljuka pilulama za spavanje i čitav dan će provesti u vodoravnom položaju, a da se uopće ne sjeti kako frižider postoji! Ova iznimno opasna dijeta vrhunac popularnosti doživjela je šezdesetih godina prošlog stoljeća, dakako u Americi, a jedan od njenih najvjernijih sljedbenika bio je Elvis Presley glavom i zulufima. Svi znamo kako je on završio – a uz to je potkraj života bio debeo kao prase!

Piše: Lucija Kapural

Komentari