Bizarna strana povijesti: Zašto su, u bitki kod Peluzija, Perzijanci korsitili žive mačke kao štitove?

Koja se biljka u antici koristila kao panacea, univerzalni lijek za sve bolesti? Zašto su viktorijanske šalice za čaj imale ugrađene pregrade na unutrašjoj strani? Koju ste opasnu drogu svojedobno mogli dobiti na recept? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. U viktorijanskom periodu, finije šalice za čaj imale su urgađenu pregradu na unutrašnjoj strani, koja je služila za zaštitu gospodskih brkova: sprečavala je mogoćnost njihova uranjanja u vrući napitak.

2. Dvadesetih godina dvadesetog stoljeća, ruski biolog Ilija Ivanovič Ivanov (1870. – 1932.) pokušao je stvoriti hibrid čovjeka i majmuna, pomoću umjetne oplodnje ženke čimpanze. Monstruozni eksperiment je, srećom, bio neuspješan.

3. U drevnoj Cireni, glavnom gradu antičke pokrajine Cirenaike, rasla je biljka zvana silfij (silphium). Grci i Rimljani koristili su je kao začin, parfem, afrodizijak, kontracepcijsko sredstvo te lijek za tegobe u rasponu od menstrualnih grčeva preko višestrukih fraktura i ugriza do zloćudnih tumiora. Prema legendi, biljka se pojavila nakon tajanstvene crne kiše prije 2500 godina. Nažalost, zbog neumjerenog branja, danas više nigdje ne raste.


4. Iza kemijske formule 1-fenil-2-amino-propan krije se amfetamin, stimulans središnjega živčanog sustava. Poznat i kao speed, dokazano uklanja umor te potiče mentalnu i tjelesnu aktivnost. Produljenom uporabom, razvija se snažna ovisnost koju prati stanje slično paranoidnoj shizofreniji, s vrlo živopisnim halucinacijama. Danas znamo da je riječ o vrlo opasnoj drogi, no četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća speed se mogao dobiti na recept. Liječnici su, naime, propisivali tablete amfetamina za mršavljenje, naglašavajući kako su posebno efikasne u liječenju ženske pretilosti!

5. U srednjem vijeku, s pogrešne strane zakona mogle su se naći i ćživotinje, optužene za opačine u rasponu od uništavanja usjeva do šurovanja s demonskim entitetima (za potonje se najčešće sudilo crnim mačkama, a bulom pape Grgura IX. iz 1233. službeno je naloženo masovno istrebljenje ovih suradnica Nečastivog). Postoje zapisi o čak osamdeset pet sudskih procesa koji su vodili protiv pripadnika faune, a većina osumnjičenika proglašena je krivima te, ovisno o sreći, obješena ili bačena na lomaču.

6. Francuz M. Huret je 1875. godine patentirao “Cynophere”, vozilo koje su preko pedala pokretali psi. Zahvaljujući protestima ljubitelja životinja, nikada nije steklo popularnost.

7. Prema Herodotu, u bitci kod Peluzija 525. godine prije Krista Perzijanci predvođeni kraljem Kambizom II. protivnike su porazili zahvaljujući lukavstvu – znajući da Egipćani mačke smatraju svetima, zbog čega im je zabranjeno ubijati ih, ove životinje koristili su kao štitove u borbi!

Piše: Lucija Kapural

Komentari