Bizarna strana povijesti: Tajanstveni Kožni čovjek, četveronožni junak i robinja ljubavi

Koji se Englez istaknuo hrabrošću u Grčkom ratu za nezavisnost? Tko je bio Kožni čovjek? Kako je kilogram i pol težak psić ušao u povijest? Uživajte u neobičnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Pjesnik George Gordon Byron (1788. – 1824.), najistaknutiji engleski romantičar, čitav život je išao iz avanture u avanturu. Ona posljednja završila je u Mesolongiju. Ekscentrični lord je, naime, odlučio sudjelovati u Grčkom ratu za neovisnost. Dok se spremao za napad na osmansku tvrđavu kod Lepanta, razbolio se od groznice te nakon nekoliko dana umro. Grci ga i danas smatraju junakom: impresivni kip poete krasi jedan trg u Ateni. Postoji nategnuta teorija kako je Byron, u slučaju da je preživio, mogao postati prvim kraljem nezavisne Grčke.

2. Pune trideset dvije godine, od 1857. do 1889., keupan, neobrijan muškarac jednom mjesečno je prolazio 587 kilometara dugačak put od rijeke Connecticut do rijeke Hudson. Zbog ofucana kožnog kaputa koji je skitnica nosio, suvremenici su mu nadjenuli nadimak “Leatherman” (“Kožni čovjek”). Nikada ni s kim nije razgovarao, a pretpostavlja se da je bio Francuz: kad je 1889. godine umro, u njegovom kaputu pronađena je Biblija na tom jeziku. Znanstvenici su ga nedavno odlučili ekshumirati kako bi utvrdili njegov identitet pomoću DNK analize – nemalo su se iznenadili kad su otkrili da je skitničin grob prazan! Gdje su završili njegovi ostaci, nije poznato.

3. Tijekom Drugoga svjetskog rata, američki kirurg Charles Mayo, sin osnivača čuvene “Klinike Mayo”, u obilazak ranjenih mornaričkih časnika vodio je četveronožnu prijateljicu Smoky. Ženka jorkširskog terijera, teška tek nešto više od kilogram i pol, vrlo je pozitivno djelovala na ranjenike te je postala prvi terapeutski pas u povijesti.

4. Ljubav prema francuskome književnom velikanu Victoru Hugou vrlo je skupo koštala glumicu Juliette Drouet (1806. – 1883.). Nakon što su postali ljubavnici, ova lijepa žena (na slici!) odrekla se vlastite karijere kako bi mu mogla biti tajnica. Punih pedeset godina marljivo je prepisivala sve njegove rukopise, a škrti partner, koji je za to vrijeme ljubovao s brojnim drugim ženama, davao joj je toliko skroman džeparac da je više-manje stalno bila gladna, a zadnjih deset godina nije si mogla kupiti ni novu haljinu.


5. Godine 1907., iranski krvnik Dah Merkiz osjekao je tristotu glavu u karijeri. Glava je pripadala njegovoj supruzi, koja je osuđena zbog trostrukog ubojstva!

6. Da skolnost kriminalu ne ovisi o spolu niti o dobi, svjedoči primjer Eileen Creswell. Kad je 2004. uhićena zbog organiziranja međunarodnog nalca za krijumčarenje droge, ova Engleskinja imala je – sedamdeset tri godine!

Piše: Lucija Kapural

Komentari