Bizarna strana povijesti: Slijepi putopisci, dlakave žene i lijeni okupatori

Stvarnost je ponekad čudnija od fikcije. Za vas smo, nasumičnim redosljedom, odabrali deset uistinu bizarnih ali posve istinitih anegdota iz povijesti!

1. Ulazna vrata Knjižnice i opere Haskell Free nalaze se kod Derby Linea u Vermontu (SAD), a stražnja u pokrajini Quebec (Kanada). Tijekom Drugoga svjetskog rata, kanadski su posjetitelji pri ulasku u knjižnicu morali pokazivati – putovnice!

2. Njemački fizičar Arnold Sommerfeld (na slici!) za Nobelovu je nagradu bio nominiran čak 81 put, ali je nikad nije dobio. Tijekom karijere, bio je mentor šestorici fizičara koji su je dobili.

3. Meksikanka Julia Pastrana umrla je 1860. godine, ali je pokopana tek stoljeće i pol kasnije. Imala je dlakavo tijelo i bradu, a zarađivala je kao članica putujućeg cirkusa, u kojem su je predstavljali kao najružniju ženu na svijetu. Nakon smrti su je mumificirali kako bi je i dalje mogli pokazivati znatiželjnicima.

4. Ljutit što njegov umjetnički genij u Rimu nije prepoznat, talijanski slikar Salvatore Rosa (1615. – 1673.) prerušio se u liječnika i počeo pacijentima prepisivati “umjetnost Salvatorea Rose” kao lijek za potištenost. Smicalica je urodila je plodom – ubrzo je postao jedan od najpoznatijih slikara u gradu!


5. Premda je bio potpuno slijep i svijetom putovao sam, Britanac James Holman (1786. -1857.) napisao je niz sjajnih putopisnih knjiga, opisujući avanture u mnogim zemljama koje je posjetio.

6. Smještena u Jouy-en-Josasu u Francuskoj, dvadeset metara visoka skulptura “Dugoročno parkiranje” sastoji se od šezdeset automobila ugrađenih u 1.600 tona betona. Bizarnu instalaciju 1982. je izradio konceptualni umjetnik Armand Pierre Fernandez.

7. Nekoliko dana prije nego što je njemačka vojska zauzela Pariz 1940. godine, pripadnici Francuskog pokreta otpora prerezali su kablove dizala na Eiffelovu tornju. Učinili su to nakon što su čuli da Hitler na vrhu tornja želi izvjesiti zastavu nacističke Njemačke. Premda je grad pao, lijeni Nijemci na toranj doista nisu išli – bez dizala, morali bi klipsati po 1.710 stuba!

8. Jack Churchill, poznatiji kao “Ludi Jack”, bio je britanski vojnik koji se u Drugome svjetskom ratu borio lukom i strijelom te velikim škotskim mačem. Umjesto hlača nosio je kilt, a kad su ga pitali zašto ne koristi standardno oružje, odgovorio je da časnik koji ide u borbu bez mača nije propisno odjeven!

Piše: Lucija Kapural

Komentari