Bizarna strana povijesti: Medena smrt, čovjek na roštilju i šesnaestogodišnja udovica

Jacopo Palma il Giovane, Martirio di San Lorenzo, 1581-2

Koji je državnik kao tinejdžer zavarao javnost, predstavljajući se kao vremešna žena? Tko je uspio zadržati smisao za humor i kad su ga živog pekli na roštilju? Kakve veze jedan od najpopularnijih gaziranih napitaka na svijetu ima s ruskim ratnim razaračima? Uživajte u bizarnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Koncem osamdesetih godina prošlog stoljeća, “Pepsi” postaje moćna vojna sila. Da, govorimo o kompaniji koja proizvodi zašećerene, nezdrave napitke! Kako je, pobogu, došlo do toga? Sovjeti su htjeli obnoviti ugovor s “Pepsijem”, omiljenim pićem u zemlji, ali su bili kratki s lovom. Imali su, međutim, nešto drugo: vojnu opremu. Obožavane limenke – u vrijednosti od tri milijarde dolara – dobili su u zamjenu za sedamnaest podmornica, dvije freagte i ratni razarač. Nedugo potom, “Pepsi” je svoju flotu prodao švedskoj tvrtki za recikliranje starog metala.

2. Godine 1722. čitatelje “The Couranta”, novina koje su se tiskale u Bostonu, oduševila je serija satiričkih članaka potpisanih s “gospođa Silence Doogood”. Ova “dama”, koja se predstavljala kao vremešna udovica, bez dlake na jeziku je šibala po istaknutim ličnostima koje joj nisu bile po volji. Ubrzo je otkriven njen stvarni identitet – nije bila “u godinama”, a bogme ni dama. Stvarni autor članaka bio je budući autor “Deklaracije o neovisnosti” i izumitelj štapnoga gromobrana Benjamin Franklin (1706. – 1790), tada 16-godišnji šegrt u tiskari starijeg brata!

3. Vjerojatno ste čuli da je američki predsjednik Ronald Reagan (1911. – 2004.) u mladosti bio vrstan sportski komentator i glumac, no znate li koji mu je bio prvi posao u životu? Kao šesnaestogodišnjak, angažiran je kao spasitelj na plaži. U šest godina, koliko je obavljao taj posao, od upatanja je spasio – 77 osoba!

4. Prije nego što je, u svibnju 2019. godine, postao predsjednikom Ukrajine, Volodimir Zelenskij bio je zvijezda serijala “Sluga naroda”, jednog od najpopularnijih televizijskih uradaka u zemlji, koji je ujedno producirao. U njemu je glumio – ukrajinskog predsjednika!


5. Sveti Lovro (na slici!), kršćanski mučenik iz trećeg stoljeća, zbog jedne se izjave smatra zaštitnikom komičara, kuhara i mesara. Godine 258., za vladavine cara Valerijana, ovaj crkveni rizničar je odbio predati crkveno blago rimskom prefektu, zbog čega su ga mučili pržeći ga na roštilju. Premda u agoniji, nije izgubio smisao za humor. “Ova strana je gotova, okrenite me na drugu i zagrizite!” dobacio je svojim krvnicima.

6. Kao inspiracija za stvaranje lika Sherlocka Holmesa, Arthuru Conanu Doyleu poslužio je škotski kirurg Joseph Bell (1837. – 1911.), profesor koji mu je predavao na medicini. Za njega se govorilo da može dijagnosticirati bolest letimičnim pogledom na pacijenta!

7. Drevni Perzijanci osmislili su jednu od najokrutnijih metoda egzekucije u povijesti. Osuđenika na smrt strpali bi u izdubljeno deblo, dok su mu ruke, noge i glava virili iz njega. Nesretnika bi potom šopali medom i pojili mlijekom, a med bi mu razmazivali i po licu, što je privlačilo stotine kukaca. Takva prehrana kod žrtve je izazivala eksplozivni proljev, a fekalije su privlačile nove rojeve kukaca. U roku od nekoliko dana, osuđenik bi se pretvorio u plutajuću gangrenoznu ranu razjedenu crvima. Pretpostavljamo da je smrt, kad bi napokon stigla, predstavljala olakšanje…

8. Godine 1796. na američko tlo iskrcala se životinja koja ondje nikad ranije nije viđena – slon! Ženka teška otprilike četiri tone i stara dvije godine dopremljena je brodom u njujoršku luku, i to iz daleke Indije. Izložena je kao atrakcija, a posjetiteljima je bila toliko egzotična da su mnogi vrištali i padali u nesvijest kad su je prvi put vidjeli.

Piše: Lucija Kapural

Komentari