Bizarna strana povijesti: Leteće bebe, četveronožne biblioteke i Sunčeve pjege

Stvarnost je ponekad čudnija od fikcije. Za vas smo, nasumičnim redosljedom, odabrali deset uistinu bizarnih ali posve istinitih anegdota iz povijesti, na koje nećete naići niti u jednom školskom udžbeniku!

1. Godine 1679., trojica muškaraca bila su obješena u Londonu zbog mučkog ubojstva čovjeka po imenu Greenberry Hill. Ironijom sudbine, prezimena ubojica bila su Green, Berry i Hill.

2. Amerikanac Joseph Figlock hodao je 1975. godine pored četrnaestokatnice u Detroitu, kad je sa zgrade na njega pala beba. Godinu dana kasnije, druga je beba pala s iste zgrade na Figlocka. Obje bebe preživjele su pad.

 3. Godine 1942. telepatija je spasila život britanskog premijera Winstona Churchilla. Po rasporedu je 13. travnja trebao ići na vojnu vježbu, ali je imao loš predosjećaj pa je izbjegao tu obavezu. Tijekom vježbe, dvadeset sedmero ljudi je poginulo nesretnim slučajem, a šezdeset osmero ih je bilo teško ranjeno. Zapovjednik Grant Taylor, koji je mijenjao Chrchilla, bio je jedan od poginulih.

4. Jedan od najgorih europskih potresa bio je onaj u Lisabonu 1755. godine. Grad je bio razoren, a poginulo je skoro 60.000 ljudi. Operni pjevač Antonio Morelli ostao je živ zakopan pod ruševinama jedne crkve, a njegova crna kosa zbog stresa je potpuno posijedila.


5. Saheb Ibn Abad (938. – 995.), perzijski veliki vezir, uvijek je putovao sa svojih 117.000 knjiga, čak i kad je išao u rat. Njegovu pokretnu knjižnicu nosilo je četristo deva, koje su bile dresirane za hodanje abecednim redom, tako da je vezir vrlo lako mogao pronaći svaku knjigu.

6. Laurent de la Baumille, pjesnik i dramatičar iz osamnaestog stoljeća, za vrijeme uzništva u Bastillei 1752. godine napisao je tragediju urezujući riječi iglom u dva malena tanjura. Premda su mu tanjuri oduzeti, zapamtio je čitavo djelo, pa je komad kasnije prikazivan u francuskim kazalištima.

7. Godine 1979. Peter Strelzyk i Guenter Wetzel pobjegli su s obiteljima iz komunističkoga Istočnog Berlina u balonu na vrući zrak, napravljenom od zavjesa i plahti te napunjenom pomoću peći za sagorijevanje plina kućne izrade.

8. Talijanski skladatelj Gioachino Rossini (1792. – 1868.) napisao je pedeset tri velike opere prije jedanaestog rođendana. Kako to? Rođen je 29. veljače, pa mu je rođendan padao svake četiri godine!

9. Englez Edward Dilly, koji je živio u osamnaestom stoljeću, nikad nije prestajao pričati, čak ni u snu. Liječnici su taj poremećaj i naveli kao uzrok njegove smrti.

10. Sunčeve pjege prvi je opazio jedan jezuit, davne 1650. Otac Scheiner bio je prisiljen držati jezik za zubima, budući da je njegovo otkriće potkopavalo vjerovanje da je Sunce najčišći simbol nebeskog savršenstva.

Lucija Kapural

Komentari