Biljka besmrtnosti: Nefertiti i Kleopatra smatrale su je zalogom svoje ljepote, a Aleksandar Veliki njenim je sokom vidao rane svojih trupa!

Već tisućljećima, na raznim geografskim širinama, Aloe vera (aloj) koristi se kao lijek za nedaće u rasponu od uboda komarca do gube. Punim imenom Aloe vera Barbadensis Miller, biljka je nazvana po botaničaru Philipu Milleru, koji ju je 1768. otkrio na otoku Barbadosu. Riječ je o sukulentu mesnatih listova iz porodice ljiljana, raširenom u područjima s toplom i suhom klimom, čiji želatinozni sok sadrži gotovo tri stotine hranjivih sastojaka. Evo nekoliko zanimljivosti iz burne povijesti “kraljice ljekovitih biljaka”!

1. Arheološki dokazi pokazuju da se koristila još prije šest tisućljeća – drevni Egipćani nazivali su je “biljkom besmrtnosti”. Papirus iz 1550. godine prije Krista, koji je u devetnaestom stoljeću otkrio njemački egiptolog Georg Ebers, svjedoči da se biljka upotrebljavala kao sredstvo za smirenje i izbacivanje parazita iz tijela, ali i kao lijek za tuberkulozu. Od nje su pravljeni i sami papirusi, a nudila se i kao dar faraonima tijekom pogrebnih rituala. Nadalje, Kleopatra i Nefertiti svakodnevno su koristile sok ove biljke u kozmetičke svrhe, vjerujući da upravo njemu duguju svoju ljepotu!

2. Spominje se na sumerskim glinenim tablicama iz 2200. godine prije Krista, otkrivenima na području drevna mezopotamskoga grada Nipura. Sumerani su vjerovali da bolesti uzrokuju zli duhovi, a ovoj su biljci pripisivali moć da takve entitete izbaci iz tijela bolesnika.

3. Grčki filozof Aristotel svome je najpoznatijem učeniku, Aleksandru Velikom, savjetovao da osvoji Sokotru, a jedan od razloga za to bila je činjenica da je posvuda na ovom otoku rastao aloj. Slavni vojskovođa sok biljke je kasnije koristio za vidanje rana svojih trupa. Osim toga, njegovi vojnici su, prije dugih putovanja, pili sok aloja, kako bi se zaštitili od infekcija. Prema legendi, upravo ova biljka njegovu je vojsku učinila nepobjedivom.

4. U antičkom Rimu proširila se posredstvom grčkog liječnika Dioskorida, kojem je car Neron povjerio zadatak brige za zdravstveno stanje svoje vojske. U knjizi “De materia medica”, dobri je doktor aloj preporučivao za liječenje otvorenih rana, želučane tegobe, probleme sa zubima te – gubitak kose! Suvremenik Plinije Stariji njegove je nalaze potvrdio u svome znamenitom djelu “Naturalis historia”, dodavši još jednu važnu primjenu aloja – onu u liječenju gube!


5. Ayurveda, drevna indijska znanost o zdravlju i životu, ovu biljku smatra “rasayanom”, pomlađivačem organizma. Prema tom učenju, Aloe vera sadrži čak četiri okusa – slatki, kiseli, gorki i trpki – zbog čega se smatra izuzetno ljekovitom. Osim nje, četiri okusa sadrže još jedino ružine latice te biljka guggul.

Piše: Lucija Kapural

Komentari