Beba kao nagrada?

Jedna od najneobičnijih i danas neshvatljivih igara na sreću odigrala se krajem 1911. u Parizu. Riječ je o tomboli održanoj u Bolnici za napuštenu djecu (zapravo sirotište). 

Članak izdan početkom 1912. u popularnoznanstvenom časopisuPopular Mechanics opisao je čudnovat događaj. Upravitelji sirotišta organizirali su tombolu uz dopuštenje gradskih vlasti. Cilj im je bio prikupiti sredstva i osigurati smještaj za velik broj siročadi, ali i podići društvenu svijest o problemu nezbrinute djece. Ono po čemu je ova tombola bila neobična, jest to da su pobjednici na tomboli dobili dijete! Novac je podijeljen velikom broju dobrotvornih institucija. Ipak, treba spomenuti da su organizirane provjere pogodnosti dobitnika te su isključeni oni za koje se smatralo da ne bi bili dobri roditelji.

Iako ovaj događaj prema današnjim moralnim kriterijima izgleda upravo nezamislivo nemoralno, činjenica jest da je u to vrijeme organizirana briga za nezbrinutu djecu bila još u povojima – u SAD-u je tek 1912. osnovan Dječji ured. Djeca diljem svijeta bila su prisiljena raditi u tvornicama ili razne teške fizičke poslove, a mnoga su ostala na ulici te preživljavala baveći se sitnim kriminalom.

Izgleda da Bolnica za nezbrinutu djecu u Parizu nije bila jedina institucija koja je organizirala tombolu ovog tipa. Sličan pokušaj dogodio se u Joplinu, u američkoj saveznoj državi Missouri 1910., ali su ga lokalne vlasti zabranile. Sačuvan je i članakSeattle Timesa u kojem se izvješćuje kako je beba prodana na aukciji u Seattleu u američkoj saveznoj državi Washington 1909. godine.

Piše: Boris Blažina


Komentari