Bar 165 osoba preživjelo je oba nuklearna napada u povijesti

Poznata je priča o Tsutomou Yamaguchiju, jedinom službenom preživjelom oba nuklearna bombardiranja Japana, Hirošime i Nagasakija. On je doživio 93 godine i preminuo 2010. godine.

Yamaguchi je bio inženjer brodarske tvrtke Mitsubishi, a bio je u Hirošimi na poslovnom putu. Preživio je s lakšim opeklinama, pa se vratio dva dana kasnije u svoj rodni grad Nagasaki. Taj dan bačena je druga bomba, no on, njegova supruga i njegov sin preživjeli su napad. Osim opeklina izgubio je sluh u lijevom uhu. Kasnije u životu patio je od katarakata, leukemije i drugih bolesti.

O svojim je iskustvima šutio do 2005. kada mu je preminuo sin. Počeo je držati govore, napisao je knjige i pjesme o iskustvima te održao govor u središtu Ujedinjenih Naroda. Često se krivo tvrdi da je jedina takva osoba u povijesti.

Istraga je pokazala da su osim njega oba napada preživjele još 164 osobe. O njima je 2006. snimljen dokumentarni film Twice Survived: The Doubly Atomic Bombed of Hiroshima and Nagasaki. Preživjeli atomskog bombardiranja u japanskom jeziku zovu se hibakusha, a oni koji su preživjeli oba bombardiranja nijū hibakusha.

Piše: Boris Blažina


Komentari