Banku je možda osnovao pirat

Banku Engleske osnovao je sir William Paterson. Tada je bila privatna banka. Naime, engleska je vlada imala malo novca a trebala je financirati brojne ratove. Zato joj je trebala banka koja bi joj posudila mnogo novca. Paterson i još nekoliko bogatih trgovaca složili su se da će Vladi posuditi 1,2 milijuna funti s kamatnom stopom od 8 posto. Državni dug postao je temeljni kapital nove banke! Tako je banka postala svojevrsni vladin bankar.

Osnivač banke bio je vrlo živopisna osoba. Rođen je 1658. u Skipmyreu kraj Dumfriesa u Škotskoj. Vrlo je malo poznato o njegovoj mladosti osim činjenice da se preselio u engleski Bristol. Navodno je to učinio kako bi izbjegao vjerski progon te zbog „pradavne ambicije svoje rase“. Zatim se preselio na Bahame. Neki izvori tvrde da je ondje postao član crkvenog reda, ali postoje i navodi da je zapravo bio pirat (bukanir). Kružile su glasine da se sprijateljio s poznatim škotskim gusarom Williamom Kiddom.

Kako bilo, napustio je Bahame kao intelektualac i uspješan trgovac. Poticao je slobodnu trgovinu davno prije nego je Adam Smith izdao slavno djelo Bogatstvo naroda. Prije nego je osnovao Banku Engleske, planirao je osnovati trgovačko naselje u Panami kako bi potaknuo trgovinu između Atlantika i Pacifika. Međutim, doživio je fijasko te je mnogo kolonista izginulo zbog loše klime i životnih uvjeta.

Unatoč činjenici da je kasnije postigao velike uspjehe, ustrajale su glasine da je Paterson njegovao dobre veze s piratima. Neke su bile vrlo senzacionalističke. Jedne novine iz 1912. tvrdile su da je „u jednom trenutku svoga života kontrolirao svakog pirata na Karipskom moru“ te stekao bogatstvo trgujući robljem i izvlačenjem blaga iz potopljenog španjolskog galijuna.

Piše: Boris Blažina


Komentari