Australski “Bigfoot” – zabilježen termalnom kamerom

Ilustracija: Mysteries Unexplained

Svi smo čuli za Bigfoota, no malo nas zna za Yowieja. Usmena povijest Aboridžina spominje već nekoliko stotina godina stvorenje koje nalikuje Bigfootu. Nazivaju ga najčešće Yowie, a prema usmenoj predaji to je veliki i dlakavi uspravni hominid. Prošle godine termalna kamera na području sjeveroistočne Australije zabilježila je ova dva stvorenja. Ako vas je zagolicala tematika, zabavite se uz članak kojeg smo danas pripremili za vas.

Različiti opisi ogromnog stvorenja

Prema onima koji se zaklinju da su ga vidjeli, to je stvorenje vrlo različite visine i seže između 2,1 i 3,6 metara. Ima izrazito velika stopala. Navodno mu je cijelo tijelo prekrivno krznom, koje u opisima varira od crvenkastog do smeđeg. Nekada se njegov nos opisuje kao ravan i širok, a neki navode da to biće uopće nema nosa. Ono što ga definitivno razlikuje od drugih ranije spominjanih neobičnih stvorenja jesu očnjaci. Osim što se priče svjedoka razlikuju u njegovom fizičkom opisu, razlika je prisutna i u njegovoj naravi pa ga jedni opisuju kao nježnog i plašljivog, a drugi kao agresivnog. Neovisno o njegovim stvarnim karakteristikama, čini se, da nešto doista postoji u ogromnim prostranstvima u unutrašnjosti australskog kontinenta.

Neodržive teorije


Postoje različite teorije o tome što bi to moglo biti, tako neki kažu da je to čudom preživjeli ostatak Homo erectusa, no drugi se zalažu za teoriju o potomku izumrlog tobolčara Hulitheriuma, sličnog divovskoj pandi. No u ovim teorijama imamo problem jer fosilni nalazi takve pretpostavke ne potvrđuju. Naime, Homo erectus po svemu sudeći nije nikada stigao do Australije, a spomenuti divovski tobolčar je bio ograničen na Novu Gvineju. Podrijetlo imena Yowie je nepoznato, no ono što je sigurno da je ovo ime upotrebi od 1875. godine.

Termalna snimka Yowieja

Nedavna viđenja

Prema istraživanjima stručnjaka koji su pomno proučavali viđenja, smatra se da je to više noćno stvorenje. Veliki su, ali ne tako veliki kako se obično opisuju. Čini se da su mišićavi i da imaju duge ruke, kao i da su vitkiji od američkog Bigfoota. U Australiji žive u ljudskoj blizini. Najčešća viđenja su vezana uz sjeveroistočni dio Australije i njegova granična područja. Rey Gilyor, vlasnik australskog privatnog muzeja, u svom arhivu ima navodno pohranjene podatke o 3000 susreta s ovim bićem. Viđenja se i danas nastavljaju, najnovija su vezana uz 2021. godinu, kada su prijavljena tri susreta dok ih je u 2020. zabilježeno duplo više. Najčešća su viđenja zabilježena na području Queenslanda, uz autoceste koje prolaze kroz ovo područje. Gylyor kaže da se broj susreta s njim, povećao u zadnjem desetljeću.

Neki ga uspoređuju s likom Chewbacce iz Ratova zvijezda. Dean Harrison, koji već desetljećima prati australsku verziju Bigfoota, objavio je nedavno termalnu snimku na kojoj se vide dva Yowieja, snimljena u Nacionalnom parku Springbrooku, visoka oko 2,75 metara. On navodi da ova stvorenja nisu pravila buku ni pri odlasku ni dolasku. To je do sada najbolji pokazatelj njegove prisutnosti u Australiji.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari