Povratak u mračnu prošlost: Arizona planira uvesti pogubljenja zatvorenika nacističkim plinom Ciklon B!

 

Često mislimo da je barbarska prošlost daleko od nas, no svaki dana se možemo osvjedočiti da to, nažalost, nije tako. O mogućnost jednog takvog povratka u najmračniju prošlost 20. st. izvijestio je The Guardian kada je prenio informaciju da američka savezna država Arizona planira početi koristiti smrtonosni plin poznat i kao hidrogen-cijanid odnosno Ciklon B za pogubljenja zatvorenika osuđenih na smrt.

Tvorac Ciklona je bio Židov

Ciklon je prvotno razvijen kao pesticid na bazi cijanida, no tijekom Drugog svjetskog rata nacisti su ga koristili kao sredstvo masovnog ubijanja u Auschwitzu i brojnim drugim koncentracijskim logorima. Njime je ubijeno više milijuna ljudi. Ono što je manje poznato da je “otac ciklona” nobelovac, Židov Fritz Haber. On je stvorio Ciklon A, prethodnika usavršenije varijante Ciklona B. Razlika između ova dva ciklona bila je u tome što je prvotni plin imao intenzivan miris. Međutim, nacisti su vrlo brzo prognali svog židovskog pristašu, nakon čega su njegov plin samostalno razvijali te iz njega odstranili neugodan i upozoravajući miris te ga prozvali Ciklonom B. Među brojnim ubijenima ovim otrovnim plinom našla se i rodbina spomenutog genijalnog kemičara, tvorca ovog kemijskog otrova.


Djelovanje

Djelovanje Ciklona B je tako jako da spaljuje pluća i nakon prvog udaha onemogućava normalno disanje Otrov djeluje kroz sustav organa za disanje, ali ulazi u tijelo i kroz kožu. Izaziva mučninu, povraćanje, teško disanje, prvo povisuje krvni tlak i smanjuje puls, a potom dovodi do obrnute reakcije u kojoj se snižava tla i povećava puls, da bi na kraju izmučena žrtva izgubila svijet. Smrt nastupa obično unutar 15 do 20 min, no razdoblje umiranja ovisno je o koncentraciji ovog otrova pa što je veća koncentracija to je smrt brža, što nacistima sigurno nije bilo u cilju. Malo je detaljnih medicinskih istraživanja provedeno o utjecaju ovog smrtonosnog plina na ljudsko tijelo, no činjenica je da ovakva smaknuća traju puno dulje od ostalih metoda pogubljenja.

U Arizoni još uvije na snazi smrtna kazna

Arizona je jedna od 27 država u kojoj još uvijek egzistira smrtna kazna, a u njoj je prvi put u Državnom zatvoru Florence izgrađena plinska komoru 1949. Kroz nekoliko desetljeća u toj je plinskoj komori ubijeno nešto manje od 40 ljudi. Zadnje takvo pogubljeno zbilo se 1999. godine. U njoj je pogubljen njemački državljani Walter LaGrand zbog oružane pljačke u kojoj je smrtno stradala jedna osoba. On je u plinskoj komori umirao 18 minuta, u  mukama. Profesorica prava Sveučilišta Fordham, Deborah Denno smatra da je riječ o jednoj od najstrašnijih metoda pogubljenja.

Dug je još put pred nama

Ovakve priprema za uvođenje jedne ovakve stravične metode pogubljenja povezuju se s nestašicom droga za pogubljenje, zbog čega i druge države razmišljaju o drugim opcijama pogubljenja poput strijeljanja, električne stolice i ostalih. Nedavne vijesti o uvođenju Ciklona B kao sredstva pogubljenja samo pokazuje da je pred nama još dug put do civiliziranog i humanog društva.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari