Povratak u mračnu prošlost: Arizona planira pogubljenja zatvorenika nacističkim plinom ciklonom B!

Fotografija: Parole Illinois.

 

Često mislimo da je barbarska prošlost daleko od nas, no svaki dana se možemo osvjedočiti da to, nažalost, nije tako. O mogućnost jednog takvog povratka u najmračniju prošlost 20. st. izvijestio je The Guardian kada je prenio informaciju da američka savezna država Arizona planira ponovno početi koristiti smrtonosni plin poznat i kao cijanovodik odnosno ciklon B za pogubljenja zatvorenika osuđenih na smrt.

Tvorac ciklona je bio Židov

Ciklon je prvotno razvijen kao pesticid na bazi cijanida, no tijekom Drugog svjetskog rata nacisti su ga koristili kao sredstvo masovnog ubijanja u Auschwitzu i brojnim drugim koncentracijskim logorima. Njime je ubijeno više milijuna ljudi. Ono što je manje poznato da je “otac ciklona” bio Židov Fritz Haber. On je stvorio ciklon A koji je prethodio usavršenoj verziji ciklonu B. Razlika između ova dva ciklona bila je u tome što je prvotni plin imao intenzivan miris. Međutim, nacisti su vrlo brzo prognali svog židovskog pristašu, nakon čega su nastavili razvijati ciklon A te su iz njega uspješno odstranili neugodan i upozoravajući miris. Među ubijenima ovim otrovnim plinom našla se i rodbina njegova tvorca.

Djelovanje


Djelovanje ciklona B je tako jako da spaljuje pluća i nakon prvog udaha onemogućava normalno disanje Otrov djeluje tako što se cijanovodik veže na crvena krvna zrcna i sprječava prijenos kisika iz krvi u stanice. U tijelo ulazi kroz sutav organa za disanje, ali  i kroz kožu. Izaziva mučninu, povraćanje, teško disanje, prvo povisuje krvni tlak i smanjuje puls, a potom dovodi do obrnute reakcije u kojoj se snižava tla i ubrzava rad srca, da bi na kraju izmučena žrtva izgubila svijet. Smrt nastupa obično unutar 15 do 20 min, ali razdoblje umiranja ovisno je o koncentraciji otrova pa što je veća njegova koncentracija to je smrt brža, što nacistima sigurno nije bilo u cilju. Malo je detaljnih medicinskih istraživanja provedeno o utjecaju ovog smrtonosnog plina na ljudsko tijelo, no činjenica je da ovakva smaknuća traju puno dulje od ostalih metoda pogubljenja.

U Arizoni još uvije na snazi smrtna kazna

Arizona je jedna od 27 država u kojoj još uvijek egzistira smrtna kazna, a u njoj je prvi put u Državnom zatvoru Florence izgrađena plinska komoru 1949. Kroz nekoliko desetljeća u toj je plinskoj komori ubijeno nešto manje od 40 ljudi. Godine 1992. prekinuto je korištenje pogubljenja smrtonosnim plinom, ali je dopušten nastavak izvršenja smrtnih presuda ovim plinom za osobe koje su u to vrijeme već bile osuđene na smrt. Tako je za sada zadnje pogubljenje ovim plinom izvršeno 1994. godine. U njoj je pogubljen njemački državljani Walter LaGrand zbog oružane pljačke u kojoj je smrtno stradala jedna osoba. On je u plinskoj komori umirao 18 minuta. Profesorica prava Sveučilišta Fordham, Deborah Denno smatra da je riječ o jednoj od najstrašnijih metoda pogubljenja.

Dug je još put pred nama

Ova savezna američka država preuređuje svoju plinsku komoru i nabavlja cijanid, što ide u smjeru ponovne upotrebe ciklona B. Za sada koliko je poznato kaznionice u Arizoni omogućavaju osuđenicima biranje  između pogubljenja smrtnosnim drogama ili ovim plinom. Priprema za ponovnu primjenu ciklona B navodno se dovodi u vezu s nestašicom droga za pogubljenje. Koliko smo upoznati i u drugim državama razmatra se uvođenje već pomalo zaboravljenih opcija pogubljenja poput strijeljanja, električne stolice i ostalih, a što samo pokazuje da je pred nama još dug put do civiliziranog i humanog društva.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari