Apetit za destrukcijom: Dvanaestminutna “zvijer” od pjesme nastala je u heroinskom deliriju!

Kad su pjevač Axl Rose, gitaristi Izzy Stradlin i Slash, bubnjar Steven Adler i basist Duff McKagan osnovali “Guns N’ Roses”, malo je tko mogao naslutiti da je upravo rođen jedan od najvećih hard rock bendova svih vremena. Na prvom nastupu, momci su, naime, svirali pred publikom sastavljenom od dva vremešna pijanca. Axl, Slash i Izzy unajmili su bijedan sobičak na Sunset Boulevardu. “Kuća strave”, kako su nazivali svoj dom, nije imala kuhinju ni kupaonicu, ali je zato obilovala žoharima i stjenicama. Slash priznaje da je u tim danima zavodio cure, ma koliko ružne bile, samo kako bi mogao prespavati kod njih, a Axl je zbog love čak pristao biti zamorac u medicinskim istraživanjima. U takvoj konstelaciji, nije bilo lako ostati čiste glave, a momci su u traganju za inspiracijom i bijegu od sumorne zbilje koristili sve što bi im se našlo pod rukom, od alkohola, preko Vicodina do heroina. Do trenutka kad ih je album “Appetite for Destruction” 1987. vinuo u zvjezdanu orbitu, Axl i Slash bili su duboko ogrezli u ovisnost.

Kako se iznos na Axlovu bankovnom računu povećavao, tako se njegova ubrojivost smanjivala. Bubnjara je udarao nogom u testise kad mu je išao na živce, skakao je s pozornice kako bi se obračunao s publikom, a hotelske sobe je redovito demolirao. Dnevno bi u prosjeku obradio pet-šest groupie djevojaka, a po okončanju “posla” ih je nerijetko grubo izbacivao na cestu. Slash, brat po igli, vjerno ga je pratio u “nestašlucima”, uključujući noć u kojoj je gol trčao po golf igralištu u Arizoni, halucinirajući da ga progoni čudovište iz “Predatora”.

Axlu se uskoro dogodilo se ono što se svakom teškom narkomanu prije ili poslije dogodi – predozirao se. Kad se probudio u bolnici, trpio je strašne bolove i vjerovao da umire. Umjesto da se “jednostavno prepusti”, što je prvotno htio napraviti, uzeo je olovku i papir te u stihove pretočio sve svoje frustracije. Rezultat je bila “Coma”, pjesma koja se našla na uspješnom albumu “Use Your Illusion I.” iz 1991. godine, ali sama nikad nije postala hit. Možda zato što traje gotovo dvanaest minuta. Možda zato što nema refrena. Zanimljivo je da je i glazba, koju je za spomenutu numeru skladao Slash, bila produkt drogiranja: gitarist je ispričao da se “jednostavno izlila iz njega” u heroinskom deliriju!

Piše: Lucija Kapural


Komentari